Zupy na cztery pory roku.pdf
(
13189 KB
)
Pobierz
Zupy zajmują szczególne miejsce na polskich
stolach. To łubiany, jedzony codziennie posi
łek, który z łatwością dostosować można do
zmieniających się pór roku czy upodobań sma
kowych. Przygotowując je można eksperymen
towaćiłączyćdowolnie to, czym natura obdarza
nas przez cały rok. Zaspokoją głód, dostarczają
wielu cennych dla zdrowia składników, w zimie
- rozgrzewają, a latem skutecznie chłodzą. Zup
)
sprawdzają się znakomicie
w
codziennym men
jako pierwsze danie, choć mogą stanowić także
urozmaicenie wystawnego przyjęcia. Pamiętajmy
zatem, aby o obecność zup na naszych stołach za
dbać przez cały rok - bo prócz walorów
są pożywne, lekkostrawne i bardzo zdrowe!
a
zawsze pierwsze
Zupy na cziery pory roku
H
i
1
l
; fO
C
on
O
>
Zupa szpinakowa z jajkiem
Zupa jarzynowo
Rosół z groszkiem i pieczarkami
Zupa jarzynowa z ryżem
Żurek z ziemniakami
Zupa ziemniaczana z selerem
4
5
6
8
9
10
Zupa z kurczakiem
Barszcz czerwony zabielany
Pożywna zupa z kurczakiem
Zupa jarzynowa z klopsikami
Zupa grochowa z kiełbasą
Zupa pomidorowa z mięsem
20
21
22
24
25
26
m
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik pomidorowy
Chłodnik z fetą
Letni rosołek
Chłodnik z rzodkiewką
Zupa ogórkowa z koperkiem
12
13
14
16
17
18
Barszcz ukraiński
Barszcz grzybowy
Zupa grochowo z makaronem
Zupa grzybowa z cebulą
Zupa fasolowa z ziemniakami
Zupa jarzynowa z szynką
28
29
30
32
33
34
Zupa szpinakowa zjajkiem
1 Zupa Szpinakowa z błonnikiem WINIARY | 1 ząbek czosnku | 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 22% |2 jajka
ugotowane na twardo |pieprz
Zupę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
i śmietanę. Jajka przekroić na 4 części i pokroić w plasterki, dodać do zupy. Doprawić
pieprzem.
Wartość energetyczna:
Całość 466 kcal
1 porcja ok. 233 kcal
^
•k\'ILW:i7
©
10
© '
Zupy na cztery pory roku
Zupa jarzynowa
1 Zupa Brokułowa z błonnikiem WINIARY | 1 kostka Rosołu drobiowe
go WINIARY | 1/2 kalarepki | 1 ziemniak |2 różyczki kalafiora
Kalarepkę i ziemniaka obrać, pokroić w paseczki. Kalafiora
podzielić na mniejsze części. Zagotować 500 ml wody, dodać
warzywa i kostkę rosołową. Gotować 10 minut.
Zupę rozprowadzić w 500 ml wody i połączyć z warzywami.
Gotować kolejne 5 minut.
Wartość energetyczna:
Całość 394 kcal
1 porcja ok. 98 kcal
© 10
©
1 5 ® 4
5
Rosół z groszkiem i pieczarkami
1 Rosół z kury z makaronem WINIARY | Przyprawa Maggi | 100 g pieczarek | 100 g groszku zielonego
mrożonego |pieprz |natka pietruszki
Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Do 1 I wrzącej wody wrzucić pieczarki i groszek.
Gotować 5 minut. Wsypać Rosół i gotować kolejne 10 minut. Doprawić Maggi i pieprzem.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Wartość energetyczna:
Całość 290 kcal
1 porcja ok. 72 kcal
OJ
\n
M
w
© 10 © 1 5 ® 4
6
Zupa jarzynowa z ryżem
1 Zupa jarzynowa WINIARY | 100 g włoskiej kapusty |2 łyżki ryżu | 1 mała cebula | 1 łyżka masła |2 łyżki
posiekanego szczypiorku j sól |pieprz
Kapustę pokroić w kostkę. Zagotować 500 ml wody, dodać kapustę i ryż. Gotować około
10 minut. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na maśle i dodać do zupy. Zupę jarzynową
rozprowadzić w 500 ml wody, połączyć z kapustą. Gotować jeszcze przez 10 minut, Przed
podaniem posypać szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Wartość energetyczna:
Całość 418 kcal
1 porcja ok. 104 kcal
0 1 0 @ 2 0 0 4
Zupy na cztery pory roku
Żurek z ziemniakami
1 Żurek WINIARY |2-3 ziemniaki |50 g boczku wędzonego |50 g kieł
basy 11 mała cebula 11 ząbek czosnku | 3 łyżki kwaśnej śmietany 22% ]
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować 10 minut
w 500 ml wody. Boczek pokroić i wysmażyć. Cebulę obrać
i posiekać. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Do boczku dodać
cebulę i kiełbasę, smażyć przez chwilę. Do wywaru z ziemnia
kami dodać
Żu rek
rozprowadzony w 500 ml wody, zawartość
patelni, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować
5 minut. Dodać śmietanę i szczypiorek.
Wartość energetyczna:
Całość 736 kcal
1 porcja ok. 184 kcal
@ 10 @ 15
0 4
Plik z chomika:
Typiara997
Inne pliki z tego folderu:
Zapiekanki nie tylko na jesień.pdf
(16633 KB)
Doskonała Kuchnia. Gotowe sosy z dodatkiem śmietany.pdf
(9998 KB)
Zupy na cztery pory roku.pdf
(13189 KB)
winiary_organizer.zip
(10876 KB)
Alicja w krainie czarow_Winiary.zip
(54696 KB)
Inne foldery tego chomika:
Aktualności + Przydatne programy
Audiobooki
Całe
Camera
Filmy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin