Ciasta i desery czekoladowe.pdf

(97648 KB) Pobierz
Spis
treści
Ciasta i ciastka
11
Desery
ciepłe
i
zimne
85
Słodkie
drobiazgi
i
napoje 129
Wstęp
Odkąd
Krzysztof Kolumb
przywiózł
Czekoladowe desery
Popularne
przede wszystkim
czekoladowe kremy i musy,
prezentujące
się
z Ameryki
Południowej
ziarno kakaowca,
czekolada budzi
namiętność
kolejnych
pokoleń łasuchów.
Na bazie tego produktu
lub z jego dodatkiem opracowano
niezliczone receptury na
rozpływające się
w ustach
specjały.
szalenie efektownie w szklanych
pucharkach. Robi
się
je
często
z dodatkiem
bitej
śmietany,
kawy czy owoców.
Przygotowuje
się też ciepłe
desery
z
czekoladą,
np. idealne na zimne dni
Czekoladowe wypieki
Praktycznie
każdy
rodzaj wypieku
można
przygotować
zapiekane leguminy czy
wymagające
nieco
większego doświadczenia
suflety.
z dodatkiem czekolady.
Dodaje
się ją
do surowego ciasta albo
przekłada
placki czy nadziewa ciastka
czekoladowym kremem. Niezmiennym
uznaniem
cieszą się zwłaszcza
czekoladowe torty ze
słynnym
sacherem
na czele, nazwanym tak na
cześć
wiedeńskiego młodziutkiego
kucharza,
Franza Sachera, który
wymyślił
go
w 1832 roku dla
księcia
Metternicha. Tortu
pieczonego
według
oryginalnego przepisu
sprzed dwóch wieków
można spróbować
także dziś
- podawany jest w hotelu
Sacher w Wiedniu.
Ciasta
i
desery czekoladowe
7
Pralinki i czekoladowe napoje
Właściwości
czekolady
Czekolada niezwykle pozytywnie
wpływa
na nasz organizm. Zawarte w niej cynk
i selen
zwiększają
poziom endorfin
odpowiedzialnych za
wywoływanie
stanów zadowolenia, magnez
zaś wpływa
na
lepszą sprawność
komórek nerwowych.
Czekolada
przeciwdziała
depresji,
zmniejsza
podatność
na choroby
układu
nerwowego i pomaga
zwalczać
stres.
Znajduje
się
w niej
także
sporo miedzi,
zapobiegającej
chorobom sercowo-
-naczyniowym. Jest bogata w
żelazo,
które odgrywa
kluczową rolę
w produkcji
czerwonych krwinek, odpowiedzialnych
za dotlenianie organizmu. Oprócz
tego pozwala szybko
uzupełnić
zapasy
energii, np. po wielogodzinnej
wędrówce
w górach.
Czekolada zawiera
także
witaminy
86,
82, 83, 812,
A
j
E oraz
tłuszcz
kakaowy,
obniżający zły
cholesterol. Ponadto
stanowi
źródło fławonoidów
-
mikroelementów
zwiększających
odporność
na infekcje oraz
regulujących
napięcie mięśni
j
naczyń krwionośnych.
Zachwalając czekoladę,
warto jednak
pamiętać, że
jest bardzo kaloryczna
i
podwyższa
poziom cukru we krwi
.
Czekoladowymi
specjałami należy
zatem
delektować się
z umiarem.
Gatunki czekolady
Czekoladę
50 procent, w jej
skład
wchodzi
też
mleko,
przez co jest ona
łagodniejsza
i
słodsza.
Uwielbiają ją
dzieli
się
na
różne
rodzaje
dzieci.
Wyróżnia się również
ze
względu
na
zawartość
miazgi
kakaowej. Gorzka czekolada
składa się
z co najmniej 70 procent miazgi kakaowej,
tłuszczu
białą czekoladę,
która nie zawiera miazgi
kakaowej, a jedynie
tłuszcz
kakaowy.
W
książce
tej znajdziesz 70
kuszących
przepisów. Na uroczyste
przyjęcie
proponujemy klasyczny tort szwarcwaldzki
(s. 12), a na kameralne spotkanie z
osobą
bliską
kakaowego i cukru, czasem
z
domieszką
wanilii. To najzdrowszy
gatunek, doceniany przez prawdziwych
koneserów. W czekoladzie deserowej
znajduje
się
od 30 do 75 procent miazgi
kakaowej,
tłuszcz
kakaowy, cukier
i dodatki. W mlecznej czekoladzie
ilość
sercu babeczki z
białej
czekolady
fantastycznie rozgrzejesz
się gorącą
(s.
lOg).
Natomiast po spacerze w
mroźny
dzień
miazgi kakaowej wynosi
najwyżej
czekoladą
z chili (s. 150).
Ciasta
i
desery czekoladowe 9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin