MacDonald Kate - Książka kucharska Ani z Zielonego Wzgórza.pdf
(
4409 KB
)
Pobierz
r\y:
# i v
^atk
Kate
Macdonald
• *
+i
\
Z ZIEIONEGO
WZGÓRZA
*
i> i )
Spis treści
WPROWADZENIE 4
KILKA WAŻNYCH RAD 6
SŁOWNICZEK T E R M I N Ó W K U C H A R S K I C H 7
ŁÓDECZKI OGÓRKOWE PANNY SARY COPP 9
DOSKONAŁA SAŁATKA Z ZIELONEJ SAŁATY 10
SOS Z TYSIĄCA WYSP 11
GĘSTA WARZYWNA ZUPA-KREM 12
KURCZAK W W Y K W I N T N Y M SOSIE 15
ULUBIONY SOK MALINOWY DIANY BARRY 16
POETYCZNE KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ 18
STAROMODNA LEMONIADA 19
RUBINOWE CIASTECZKA DO POPOŁUDNIOWEJ HERBATY 22
WYBIJANE CIASTO „ F U N T " PANNY H E L E N Y 24
KOKOSOWE M A K A R O N I K I 25
KRUCHE MORSKIE PIERNICZKI ZAPRAWIANE IMBIREM 26
CIASTKA Z MALINAMI „BOLEŚNIE ZAOSTRZAJĄCE A P E T Y T " 28
ANIELSKIE CIASTO POMARAŃCZOWE 30
POLEWA POMARAŃCZOWA 31
PYSZNE CIASTECZKA PANI IRVING 32
L E K K I E KREMOWE LODY O SMAKU W A N I L I O W Y M 34
KARMELKI CZEKOLADOWE 36
WALERIANOWY T O R T ANI 38
KREM ŚMIETANOWO-MAŚLANY 39
CZEKOLADOWY T O R T - D U C H 40
KREM CZEKOLADOWO-KARMELOWY 42
P U D D I N G IRYSOWY 43
RODZYNKOWY P U D D I N G MARYLI 46
KARMELOWY SOS P U D D I N G O W Y 48
-
No,
no, dość już
tych niemądrych
pieszczot.
Wolałabym,
abyś
lepiej
zacząć
że
wypełniała
chciałabym,
zacznę
wpadać
moje polecenia.
Co się tyczy gotowania,
i nauczyła
mam zamiar
cierpliwości,
cię uczyć tego w najbliższych
naukę.
Stojąc
przy
dniach. Ale jesteś tak roztrzepana,
kuchni,
musisz
Aniu,
byś się trochę ustatkowała
zanim
a nie
mieć uwagę skupioną,
w zamyślenie
nad cudami przyrody,
ANIĄ z ZIELONEGO WZGÓRZA
Wprowadzenie
Dzięki Maryli - Ania nauczyła się gotować. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś i ty
poszła w jej ślady.
Wszystkie przepisy w K S I Ą Ż C E K U C H A R S K I E J A N I Z Z I E L O N E G O
W Z G Ó R Z A powstały na podstawie wyjątków z kilku powieści Lucy M a u d
Montgomery o rudowłosej Ani. Jeśli uważnie przeczytasz te fragmenty, a potem
postarasz się zastosować do wszystkich wskazówek, będziesz mogła uraczyć siebie,
przyjaciół lub rodzinę znakomitymi przysmakami.
Pamiętaj jednak o radach Maryli: bądź cierpliwa, myśl o tym, co robisz,
i przestrzegaj następujących zasad:
• Uzgodnij z domownikami, czy czas, w którym będziesz zajmować kuchnię, jest
dla wszystkich dogodny.
• Niektóre urządzenia w kuchni mogą być bardzo niebezpieczne, gdy używa się
ich niezgodnie z instrukcją. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zapytaj rodziców
lub poproś o pomoc kogoś doświadczonego.
• Przed rozpoczęciem pracy uważnie przeczytaj przepis, aby upewnić się, czy
wszystko jest jasne i dokładnie wiesz, jak postępować. W razie jakichkolwiek
niejasności - nie obawiaj się pytać.
• Pamiętaj o czystych rękach!
Na początku książki zamieszczony jest słowniczek niektórych terminów kuchars
kich, znajdziesz tam również kilka ważnych porad.
Wszystkie przepisy starałam się ułożyć tak, aby gotowanie nie sprawiało ci
najmniejszego kłopotu. Wkrótce się przekonasz, że jedynym sekretem dobrego
gotowania jest dokładne trzymanie się instrukcji.
4
Przepisy w K S I Ą Ż C E K U C H A R S K I E J A N I Z Z I E L O N E G O W Z G Ó R Z A są
sprawdzone. Wypróbowała je Carolynn Duckworth, dwunastolatka z Kanady.
Świetnie się razem bawiłyśmy w kuchni. Carolynn doradziła mi też, co zrobić, żeby
wszystkie instrukcje byly zrozumiale dla osób uczących się dopiero gotowania.
Potrawy, które przyrządzała Carolynn, były wyborne. Jestem więc przekonana, że
to, co ty przygotujesz, będzie równie smaczne.
Kilka porad dotyczących bezpieczeństwa, o których powinnaś pamiętać:
• Używając skrobaczek, obieraczek lub noży, uważaj, żeby się nie skaleczyć.
• Rondel ustawiaj zawsze uchwytem w kierunku tylu kuchenki. Wtedy nawet przy
nieostrożnym ruchu nikt go nie przewróci i nie wyleje na siebie gorącej zawartości.
• Koniecznie sprawdź, czy po zakończeniu pracy wyłączyłaś kuchenkę.
Będziesz osobą pożądaną w kuchni, gdy za każdym razem pozostawisz ją w takim
stanie, w jakim zastałaś. Staraj się posprzątać wszystko, co się wylało lub wysypało.
Utrzymuj swoje miejsce pracy w porządku - w bałaganie szybko stracisz głowę! Gdy
musisz chwilkę poczekać, aż coś się ugotuje, wykorzystaj ten moment na po
zmywanie naczyń, których właśnie używałaś. Będziesz miała potem o wiele mniej
pracy.
Jeśli zapamiętasz nasze wskazówki i rady Maryli, gotowanie będzie dla ciebie
zawsze wspaniałą zabawą.
Powodzenia!
%itka ważnych rad
R A D A N R i: Zanim zaczniesz gotować, zgromadź wszystkie potrzebne produkty
i narzędzia pracy. Dzięki temu nie będziesz potem tracić czasu na poszukiwanie
czegokolwiek.
JAJKA: Gdy, zgodnie z przepisem, m u
sisz dodać jajka do potrawy, naj
pierw wbij je do miseczki. Jeśli
dostala się tam choćby drobinka
skorupki, z łatwością możesz ją
usunąć i nikogo nie będziesz m u
siała później przekonywać, że sko
rupka to jeden ze składników, któ
rego wymagał przepis.
Oddzielając żółtko od białka, użyj
dwóch miseczek. Uderz jajkiem
o krawędź miseczki, rozdziel sko
rupkę na polowy tak, aby żółtko
znalazło się w jednej z nich. Pozwól
białku spłynąć d o przeznaczonej
dla niego miseczki. Następnie
przelej żółtko do opróżnionej poło
wy skorupki, resztki białka zaś do
miseczki na białko. Żółtko przełóż
do odpowiedniego naczynka.
NAKŁADANIE KREMU: Smarując kremem
ODMIERZANIE: M a s ł o l u b m a r g a r y
na*. Przy małych ilościach możesz
zastosować metodę wodną (patrz
str. 28).
C u k i e r . Odmierzając potrzebną
ilość cukru, mocno utrząśnij go
w suchej szklance-miarce.
Mąka lub inne suche p r o d u k t y .
Wsyp uważnie do suchej szklan-
ki-miarki, następnie metalową
szpatułką** wyrównaj powierzch
nię.
P r o d u k t y ciekłe. Wlej do szklan-
ki-miarki tyle płynu, ile potrzebu
jesz. Dokładnie sprawdź, czy p o
miar jest właściwy.
PRÓBA: Aby sprawdzić, czy ciasto jest
upieczone, wsuń w środek wykała
czkę. Jeśli po wyjęciu będzie sucha,
to znak, że wypiek gotowy. Jeśli
wykałaczka jest oblepiona suro
wym ciastem, zamknij drzwi pie
cyka i wykonaj próbę po 5 minu
tach.
* Ania z Zielonego Wzgórza stosowała na
stępującą metodę odmierzania masła: wcis
nąć masło szczelnie
áa
szklanki-miarki. tak
aby cała przestrzeń była wypełniona.
1 szklanka masła = 1 kostka masła.
** Szpatułką: inaczej łopatka
tort, pamiętaj, aby obrócić każdy
z upieczonych oddzielnie krążków
ciasta spodem do góry i nakładać
krem na spód ciasta, który ma rów
ną powierzchnię. Po posmarowa
niu pierwszego krążka obróć w po
dobny sposób następny (spód staje
się wierzchem) i smaruj kremem.
Dzięki temu drobnemu zabiegowi
ciasto jest równe, jedna warstwa
nie ześlizguje się z drugiej.
6
Plik z chomika:
Lato-2023
Inne pliki z tego folderu:
Życie Chrystusa (1906).avi
(610536 KB)
1898 - ŻYCIE I PASJA JEZUSA CHRYSTUSA.avi
(357808 KB)
Życie seksualne księży - Haasler Robert A.pdf
(837 KB)
Życie jak w Madrycie - Perez-Reverte Arturo.rtf
(505 KB)
Zdrowie bez leków - Andrzej Żak.rtf
(6024 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
01 - MATEMATYKA
02 - MATEMATYKA
audio
czasopisma
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin