ZACHÓD SŁOŃCA
Dla początkujących
1 kostka palmy1 łyżka kakao6 jajek2 olejki migdałowe6 łyżek oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szkl. mąki wrocławskiej1 ½ szkl. cukru0,5 szkl. maku
Żółtka, palmę, olej, cukier utrzeć na jednolitą masę, dodając po trochę mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać olejki i pianę z białek ubitą na sztywno, następnie wszystko wymieszać. PRZYGOTOWANĄ MASĘ PODZIELIĆ NA TRZY CZĘŚCI: 1. Dodać mak, wlać do korytka, zrobić rowek odgarniać na boki. 2. Dodać kakao, wlać na masę makową, też zrobić rowek i odgarniać na boki. 3. Dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, masę żółtą położyć na masę kakaową i ładnie wyrównać na całej powierzchni w korytku. Piec w korytku o długości 26cm. Korytko posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Piec około 50-65 minut w temperaturze 180°C-200° C. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę polukrować cukrem pudrem.
joleczka61