Deser morelowy
Zimowy przysmak. Bardzo łatwy do zrobienia. Lekki w smaku, choć w istocie kaloryczny. Witany ciepło przez domowników i... znikający z prędkością światła.
Składniki:- 1 duża puszka moreli w syropie ( 500g),- 3 jajka,- 200g śmietanki słodkiej 30%,- 90 g cukru pudru,- 100 g mielonych migdałów,- garść płatków migdałowych,- masło do posmarowania formy,- zapach waniliowy (opcjonalnie). Jak przyrządzić?1) Morele starannie osączamy z syropu. Formę do pieczenia (najlepiej taką, którą możemy podać potem na stół) smarujemy masłem. Układamy w niej ciasno morele – stroną przeciętą do góry. 2) Jajka ubijamy widelcem w misce, jak na omlet. Dodajemy (cały czas ubijając) śmietankę, cukier puder, mielone migdały i zapach waniliowy. Masa powinna stać się gładka. Zalewamy nią morele ułożone w formie. 3) Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 st. C.) na ok. 30 min. Wyjmujemy, gdy masa jajeczna jest ścięta na całej powierzchni i ładnie przyrumieniona. 4) Na suchej patelni przyrumieniamy lekko płatki migdałowe i osypujemy nimi wierzch wyjętego deseru. Jak podawać?Na ciepło w formie, w której był zapiekany.
mysterious