Ranking najzdrowszych warzyw i owoców.docx

(6 KB) Pobierz
Ranking najzdrowszych warzyw i owoców - Dzieci.pl.docx

Ranking najzdrowszych warzyw i owoców

 

Dzieci powinny jeść owoce i warzywa, to wiadomo od zawsze. Ale które z nich są najzdrowsze, a które nie wnoszą zbyt wiele do jadłospisu? Naukowcy wreszcie opracowali ranking, który ułatwi wam komponowanie diety.

Zespół amerykańskich badaczy, którymi kierowała prof. Biochemii Jennifer di Noia przeprowadził testy owoców i warzyw na zlecenie rządowej agencji przeciwdziałania chorobom zakaźnym w USA (Centers for Disease Control). Produkty porównywano pod względem zawartości i dostępności składników odżywczych dla organizmu człowieka. Wyniki mogą być dla niektórych zaskakujące: najzdrowsza okazała się rukiew wodna i niepozorna kapusta pekińska.

Nie wszystkie warzywa i owoce trafiły pod lupę naukowców. Wzięto pod uwagę tylko te, których właściwości zostały już wcześniej zweryfikowane jako hamujące choroby oraz wspomagające leczenie.

Zespół dr di Noia nie skupił się jednak na badaniu substancji czynnych zawartych w poszczególnych roślinach.

- Tego nie da się porównać – wyjaśnia ekspertka. – Nie można stwierdzić, czy lepsze są polifenole zawarte w owocach jagodowych, czy sulforafan obecny w brokułach. Dlatego zajęliśmy się związkami, dzięki którym działają substancje czynne, czyli podstawowymi, najważniejszymi witaminami i minerałami, a także możliwością ich przyswajania przez człowieka.

Wyznacznikiem była lista 17 witamin i składników odżywczych, uznanych przez Światową Organizację Zdrowia za kluczowe dla zdrowia. Zaliczają się do nich m. in. białka pokarmowe, witaminy A, B6, B12, C, D, E, K oraz potas, cynk, wapń, żelazo, tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy. To one mają największy wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca, nadciśnienia i hamowanie rozwoju nowotworów.

Rozmieszczenie tych substancji w poszczególnych częściach rośliny oraz ich przyswajalność (biodostępność) jest różna. Dlatego naukowcy stworzyli specjalny parametr, nazwany „gęstością składników odżywczych”, który pozwolił na określenie zdrowotnej mocy danego warzywa czy owocu. Im wskaźnik gęstości wyższy, tym roślina zdrowsza. W ten sposób powstał ranking najlepszych owoców i warzyw.

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin