GORCZYCA BIAŁA1.docx

(18 KB) Pobierz

> GORCZYCA BIAŁA
> 
> Gorczyca to znana od wieków roślina przyprawowa. Ziarna gorczycy stosuje 
> się między innymi do marynowania ogórków i buraczków, a zmielone 
> stanowią podstawę wielu gatunków musztardy.
> 
> Ziarna gorczycy zawierają około 30 procent tluszczu, wiele witamin i 
> związków mineralnych. Poza tym są domowym środkiem leczniczym: plaster 
> gorczycowy działa silnie rozgrzewająco a spożywanie nasion leczy 
> dolegliwości żołądkowo-jelitowe i pobudza ogólnoustrojową przemianę 
> materii.
> 
> Gorczyca należy do roślin szybko rosnących, w związku z czym doskonale 
> nadaje się do kiełkowania.
> 
> Kiełki gorczycy białej zawierają:
> 
> Witaminy: A, B1, B2, C
> Składniki mineralne: Fosfor, potas, siarka, żelazo
> 
> Kiełki gorczycy uzupełnią braki wit. B 2, zawierają także błonnik oraz 
> saponiny, flawonoidy i roślinne hormony, korzystnie regulujące pracę 
> całego organizmu.
> 
> Świeże kiełki obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, 
> są także bogate w błonnik.
> 
> Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, 
> wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników 
> mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo.
> 
> 
> SOJA
> 
> Kiełki soi (Glycine max) to wyśmienite źródło białka, witamin A, B, C i 
> K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu. Są również 
> bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.
> 
> Regularne ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje 
> energii i apetytu.
> 
> Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi.
> 
> Jako bogate źródło fitoestrogenów polecane są kobietom w okresie 
> menopauzy.
> 
> Świeże kiełki obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, 
> są także bogate w błonnik.
> 
> Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, 
> wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników 
> mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo.
> 
> SPCZEWICA
> 
> W 100 g kiełków soczewicy znajduje się ponad 70 mg witaminy C, 0,2 mg 
> witamin B1 i B2, dużo witaminy E, 30 mg wapnia, 166 mg fosforu, 2,30 mg 
> żelaza, wyjątkowo dużo bo 0,33 mg miedzi i 1,48 mg cynku. Zawierają ok. 
> 25% białka. Korzystna jest bardzo mała zawartość sodu. Kiełki soczewicy 
> są również bogate w kwas foliowy, mający krwiotwórcze działanie. 
> Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują 
> preparatów żelaza. To także dobry naturalny dodatek diety dla kobiet w 
> ciąży -
> kwas foliowy potrzebny jest w procesach kształtowania systemu nerwowego 
> przyszłego dziecka. Kiełki z soczewicy są delikatne w smaku, nadają się 
> zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak i na ciepło. 
> Dobrze wpływają na stan zębów. Kiełki soczewicy przeciwdziałają 
> zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe.
> 
> Metoda kiełkowania: wszystkie metody
> Moczenie: 12 godzin
> Płukanie: 2 4 razy dziennie
> Ilość: 1 miarka nasion daje 6 miarek kiełków
> Czas kiełkowania: 3-4 dni
> Idealna długość: 2-3 cm
> 
> 
> KAPUSTA CZERWONA
> 
> Kiełki kapusty (Brassica) są wyśmienitym źródłem witaminy C. Dzięki 
> wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i 
> nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje chroniące nasz 
> organizm przed nowotworami.
> 
> Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych kiełków 
> zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. 
> 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty.
> 
> 
> BROKUŁ
> 
> Szczególnie wartościowe dla człowieka są kiełki brokuła, który jest 
> niezwykle wartościowym warzywem zasobnym w wit. A, C, B1, B2, PP, wapń, 
> żelazo, fosfor, magnez.
> Kiełki brokuła mają też lecznicze właściwości.
> Podobnie jak brokuł oraz inne rośliny z rodziny krzyżowych zawierają 
> sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w 
> pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych. 
> Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu 
> niż dorosła roślina.
> Najwięcej jest ich w 3-dniowych kiełkach. Spożycie 50g kiełków dostarcza 
> organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła.
> Kiełki brokułów powinny więc być stałym elementem w diecie ludzi chorych 
> lub zagrożonych chorobami nowotworowymi.
> W brokule i kiełkach jest także koenzym Q10. Kiełki brokuła są pikantne 
> w smaku, doskonale pasują do kanapek i mieszanych sałat.
> 
> 
> SŁONECZNIK
> 
> Wyjątkowy orzechowy smak.
> 
> Kiełki słonecznika (Helianthus annuus) dostarczają organizmowi fosforu i 
> wapnia, a więc substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz 
> niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Dodatkowo zawierają również 
> magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na 
> niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Kiełki słonecznika dostarczają 
> organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także 
> dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
> 
> Do sałatek i kanapek, ale i do chrupania zamiast czipsa czy cukierka.
> 
> Źródło wapnia, magnezu, potasu i żelaza.
> 
> KIEŁKI - lekarstwo na zmęczony zimą organizm.
> 
> Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu powaznym 
> schorzeniom,uruchamia system odpornościowy,uzupełnia niedobory witamin i 
> składników mineralnych,przedewszystkim działa profilaktycznie 
> antynowotworowo.
> 
> Nasionka wypłukać na sitku, potem moczyć ok. 10 godzin w słoiczku z 
> ciepłą wodą (zakręcony słoik kładziemy na grzejniku), znów nasionka 
> wypłukać na sitku, a potem wyłożyć je na mokra watę lub ligninę w 
> pojemniku próżniowym. Odstwić na dwa w ciepłym miejscu nie do końca 
> przykryte pokrywką tak aby mialy dostęp powietrza. Gdy korzonki się 
> zagnieżdżą, odkrywamy pojemnik i dalej często podlewając trzymamy w 
> ciepłym miejscu przez kilka dni. Rosną w oczach:)
> 
> 
> LUCERNA
> 
> Kiełki z lucerny to jedne z najmniejszych kiełek ale przewyższają inne 
> swoją wartością odżywczą.
> 
> Nie na darmo zwane są "kiełkowym królem" lub "ojcem wszelkiego 
> pożywienia".
> 
> Zawierają ok. 35% łatwo przyswajalnego białka i wszystkie ważniejsze 
> witaminy i minerały, w tym dużo witaminy A, C i D oraz lecytynę.
> 
> Są również bogatym źródłem żelaza oraz zawierają rzadko występujące w 
> roślinach witaminę B12.
> 
> Z tych względów są szczególnie cenne dla wegetarian.
> 
> Podobnie jak kiełki soi, można dodawać do potraw z woka i z patelni, 
> zawsze jednak najlepiej pod koniec smażenia.
> 
> Kiełki z lucerny są bardzo łagodne i z tego względu mogą być podawane 
> nawet małym dzieciom.
> 
> Kiełki z lucerny poprawiają pamięć i mają właściwości pobudzające.
> 
> Metoda kiełkowania: słoik, kiełkownik
> Moczenie: 6-12 godzin
> Płukanie: 2 3 razy dziennie
> Ilość: 1 miarka nasion daje 10 miarek kiełków
> Czas kiełkowania: 3 dni na kiełki 1-2 cm, 6-7 dni na 4-5 cm
> Idealna długość: 3-4 cm
> 
> 
> RZEŻUCHA
> 
> W 100 g młodych siewek rzeżuchy znajduje się około 60 mg witaminy C, 
> 1,30 mg witaminy PP, po 0,20 mg witamin B1 i B2, 160 mg potasu, 32 mg 
> magnezu, 36 mg wapnia oraz spore ilości siarki, która działa pobudzająco 
> na apetyt i trawienie. Korzystna jest niska zawartość sodu i mała 
> wartość kaloryczna rzeżuchy. Kiełki rzeżuchy polecane są w diecie dla 
> cukrzyków, bo obniżają poziom cukru we krwi.
> 
> Pasta z rzeżuchą
> Składniki: kostka masła, 3-4 łyżki kiełków rzeżuchy, sól
> 
> Miękkie masło wkładamy do miseczki, wsypujemy kiełki rzeżuchy i dobrze 
> ucieramy na jednolitą masę. Solimy do smaku. Znakomitą pastą możemy 
> smarować chleb.
> 
> 
> MIESZANKA ŁAGODNA
> 
> Odmiana: Mieszanka łagodna
> Mieszanka nasion na kiełki: 75% lucerna, 25% rzodkiewka
> 
> Kiełki lucerny (Medicago sativa) są cennym źródłem fitoestrogenów, 
> hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy 
> menopauzy. Szczególnie polecane są również kobietom w okresie ciąży i 
> karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.
> 
> Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na 
> przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C 
> (zawierają jej 2,5 raza wiecej niż korzeń rzodkiewki), ale również 
> działaniu wyksztuśnemu. Dzięki temu kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi 
> oddechowe i zatoki.
> 
> 
> KUKURYDZA
> 
> Kiełki kukurydzy są delikatne o mączystym/skrobiowym posmaku. Bardzo 
> słodkie. Najlepiej smakuja w sałatkach.
> 
> 
> 
> Kiełkownica - naczynie do kiełkowania - kiełkownik
> 
> Naczynie do kiełkowania - kiełkownica pozwala na kiełkowanie aż trzech 
> rodzajów kiełków jednocześnie.
> 
> Trzy szalki do kiełkowania o średnicy 20cm - można w nich poddawać 
> kiełkowaniu trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory porzez 
> stopniowe wysiewanie nasion.
> 
> Syfony odpływowe zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują 
> wilgotność.
> 
> Pokrywka gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach 
> temperatury.
> 
> W pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów 
> kiełkowania umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania 
> gazów i tlenu.
> 
> Po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku wody. Jest to 
> idealna woda do podlewania kwiatów.
> 
> Wypłukane nasiona rozkładamy cienką warstwą na dnie każdej tacki. Jeśli 
> chcemy mieć kiełki 1 dzień wcześniej nasiona najpierw moczymy. W każdej 
> tacce mogą być oczywiście inne nasiona. Na górną tackę wlewamy 0,5 l 
> wody o temperaturze pokojowej i nakrywamy przykrywką. Woda sama 
> przecieknie do dolnych tacek i zbiornika na spodzie. Kiełki powinny być 
> cały czas wilgotne więc należy dwa razy dziennie sprawdzać ich stan i 
> ewentualnie zraszać. Przez pierwsze 2 dni trzymać kiełkownik w ciemnym 
> miejscu
> (np. w szafce) a trzeciego dnia wynieść na światło dla nabrania koloru.
> Uwaga: Czasami otwory odpływowe wody zatykają się (zwłaszcza w przypadku 
> rzeżuchy i lucerny). Należy wtedy nadmiar wody odlać lub przeczyścić 
> otwory odpływowe. Nie trzymać nasion w wodzie, bo zgniją!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin