> GORCZYCA BIAŁA> > Gorczyca to znana od wieków roślina przyprawowa. Ziarna gorczycy stosuje > się między innymi do marynowania ogórków i buraczków, a zmielone > stanowią podstawę wielu gatunków musztardy.> > Ziarna gorczycy zawierają około 30 procent tluszczu, wiele witamin i > związków mineralnych. Poza tym są domowym środkiem leczniczym: plaster > gorczycowy działa silnie rozgrzewająco a spożywanie nasion leczy > dolegliwości żołądkowo-jelitowe i pobudza ogólnoustrojową przemianę > materii.> > Gorczyca należy do roślin szybko rosnących, w związku z czym doskonale > nadaje się do kiełkowania.> > Kiełki gorczycy białej zawierają:> > Witaminy: A, B1, B2, C> Składniki mineralne: Fosfor, potas, siarka, żelazo> > Kiełki gorczycy uzupełnią braki wit. B 2, zawierają także błonnik oraz > saponiny, flawonoidy i roślinne hormony, korzystnie regulujące pracę > całego organizmu.> > Świeże kiełki obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, > są także bogate w błonnik.> > Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, > wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników > mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo.> > > SOJA> > Kiełki soi (Glycine max) to wyśmienite źródło białka, witamin A, B, C i > K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu. Są również > bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.> > Regularne ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje > energii i apetytu.> > Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi.> > Jako bogate źródło fitoestrogenów polecane są kobietom w okresie > menopauzy.> > Świeże kiełki obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, > są także bogate w błonnik.> > Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, > wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników > mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo.> > SPCZEWICA> > W 100 g kiełków soczewicy znajduje się ponad 70 mg witaminy C, 0,2 mg > witamin B1 i B2, dużo witaminy E, 30 mg wapnia, 166 mg fosforu, 2,30 mg > żelaza, wyjątkowo dużo bo 0,33 mg miedzi i 1,48 mg cynku. Zawierają ok. > 25% białka. Korzystna jest bardzo mała zawartość sodu. Kiełki soczewicy > są również bogate w kwas foliowy, mający krwiotwórcze działanie. > Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują > preparatów żelaza. To także dobry naturalny dodatek diety dla kobiet w > ciąży -> kwas foliowy potrzebny jest w procesach kształtowania systemu nerwowego > przyszłego dziecka. Kiełki z soczewicy są delikatne w smaku, nadają się > zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak i na ciepło. > Dobrze wpływają na stan zębów. Kiełki soczewicy przeciwdziałają > zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe.> > Metoda kiełkowania: wszystkie metody> Moczenie: 12 godzin> Płukanie: 2 4 razy dziennie> Ilość: 1 miarka nasion daje 6 miarek kiełków> Czas kiełkowania: 3-4 dni> Idealna długość: 2-3 cm> > > KAPUSTA CZERWONA> > Kiełki kapusty (Brassica) są wyśmienitym źródłem witaminy C. Dzięki > wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i > nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje chroniące nasz > organizm przed nowotworami.> > Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych kiełków > zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. > 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty.> > > BROKUŁ> > Szczególnie wartościowe dla człowieka są kiełki brokuła, który jest > niezwykle wartościowym warzywem zasobnym w wit. A, C, B1, B2, PP, wapń, > żelazo, fosfor, magnez.> Kiełki brokuła mają też lecznicze właściwości.> Podobnie jak brokuł oraz inne rośliny z rodziny krzyżowych zawierają > sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w > pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych. > Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu > niż dorosła roślina.> Najwięcej jest ich w 3-dniowych kiełkach. Spożycie 50g kiełków dostarcza > organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła.> Kiełki brokułów powinny więc być stałym elementem w diecie ludzi chorych > lub zagrożonych chorobami nowotworowymi.> W brokule i kiełkach jest także koenzym Q10. Kiełki brokuła są pikantne > w smaku, doskonale pasują do kanapek i mieszanych sałat.> > > SŁONECZNIK> > Wyjątkowy orzechowy smak.> > Kiełki słonecznika (Helianthus annuus) dostarczają organizmowi fosforu i > wapnia, a więc substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz > niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Dodatkowo zawierają również > magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na > niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Kiełki słonecznika dostarczają > organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także > dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.> > Do sałatek i kanapek, ale i do chrupania zamiast czipsa czy cukierka.> > Źródło wapnia, magnezu, potasu i żelaza.> > KIEŁKI - lekarstwo na zmęczony zimą organizm.> > Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu powaznym > schorzeniom,uruchamia system odpornościowy,uzupełnia niedobory witamin i > składników mineralnych,przedewszystkim działa profilaktycznie > antynowotworowo.> > Nasionka wypłukać na sitku, potem moczyć ok. 10 godzin w słoiczku z > ciepłą wodą (zakręcony słoik kładziemy na grzejniku), znów nasionka > wypłukać na sitku, a potem wyłożyć je na mokra watę lub ligninę w > pojemniku próżniowym. Odstwić na dwa w ciepłym miejscu nie do końca > przykryte pokrywką tak aby mialy dostęp powietrza. Gdy korzonki się > zagnieżdżą, odkrywamy pojemnik i dalej często podlewając trzymamy w > ciepłym miejscu przez kilka dni. Rosną w oczach:)> > > LUCERNA> > Kiełki z lucerny to jedne z najmniejszych kiełek ale przewyższają inne > swoją wartością odżywczą.> > Nie na darmo zwane są "kiełkowym królem" lub "ojcem wszelkiego > pożywienia".> > Zawierają ok. 35% łatwo przyswajalnego białka i wszystkie ważniejsze > witaminy i minerały, w tym dużo witaminy A, C i D oraz lecytynę.> > Są również bogatym źródłem żelaza oraz zawierają rzadko występujące w > roślinach witaminę B12.> > Z tych względów są szczególnie cenne dla wegetarian.> > Podobnie jak kiełki soi, można dodawać do potraw z woka i z patelni, > zawsze jednak najlepiej pod koniec smażenia.> > Kiełki z lucerny są bardzo łagodne i z tego względu mogą być podawane > nawet małym dzieciom.> > Kiełki z lucerny poprawiają pamięć i mają właściwości pobudzające.> > Metoda kiełkowania: słoik, kiełkownik> Moczenie: 6-12 godzin> Płukanie: 2 3 razy dziennie> Ilość: 1 miarka nasion daje 10 miarek kiełków> Czas kiełkowania: 3 dni na kiełki 1-2 cm, 6-7 dni na 4-5 cm> Idealna długość: 3-4 cm> > > RZEŻUCHA> > W 100 g młodych siewek rzeżuchy znajduje się około 60 mg witaminy C, > 1,30 mg witaminy PP, po 0,20 mg witamin B1 i B2, 160 mg potasu, 32 mg > magnezu, 36 mg wapnia oraz spore ilości siarki, która działa pobudzająco > na apetyt i trawienie. Korzystna jest niska zawartość sodu i mała > wartość kaloryczna rzeżuchy. Kiełki rzeżuchy polecane są w diecie dla > cukrzyków, bo obniżają poziom cukru we krwi.> > Pasta z rzeżuchą> Składniki: kostka masła, 3-4 łyżki kiełków rzeżuchy, sól> > Miękkie masło wkładamy do miseczki, wsypujemy kiełki rzeżuchy i dobrze > ucieramy na jednolitą masę. Solimy do smaku. Znakomitą pastą możemy > smarować chleb.> > > MIESZANKA ŁAGODNA> > Odmiana: Mieszanka łagodna> Mieszanka nasion na kiełki: 75% lucerna, 25% rzodkiewka> > Kiełki lucerny (Medicago sativa) są cennym źródłem fitoestrogenów, > hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy > menopauzy. Szczególnie polecane są również kobietom w okresie ciąży i > karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.> > Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na > przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C > (zawierają jej 2,5 raza wiecej niż korzeń rzodkiewki), ale również > działaniu wyksztuśnemu. Dzięki temu kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi > oddechowe i zatoki.> > > KUKURYDZA> > Kiełki kukurydzy są delikatne o mączystym/skrobiowym posmaku. Bardzo > słodkie. Najlepiej smakuja w sałatkach.> > > > Kiełkownica - naczynie do kiełkowania - kiełkownik> > Naczynie do kiełkowania - kiełkownica pozwala na kiełkowanie aż trzech > rodzajów kiełków jednocześnie.> > Trzy szalki do kiełkowania o średnicy 20cm - można w nich poddawać > kiełkowaniu trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory porzez > stopniowe wysiewanie nasion.> > Syfony odpływowe zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują > wilgotność.> > Pokrywka gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach > temperatury.> > W pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów > kiełkowania umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania > gazów i tlenu.> > Po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku wody. Jest to > idealna woda do podlewania kwiatów.> > Wypłukane nasiona rozkładamy cienką warstwą na dnie każdej tacki. Jeśli > chcemy mieć kiełki 1 dzień wcześniej nasiona najpierw moczymy. W każdej > tacce mogą być oczywiście inne nasiona. Na górną tackę wlewamy 0,5 l > wody o temperaturze pokojowej i nakrywamy przykrywką. Woda sama > przecieknie do dolnych tacek i zbiornika na spodzie. Kiełki powinny być > cały czas wilgotne więc należy dwa razy dziennie sprawdzać ich stan i > ewentualnie zraszać. Przez pierwsze 2 dni trzymać kiełkownik w ciemnym > miejscu> (np. w szafce) a trzeciego dnia wynieść na światło dla nabrania koloru.> Uwaga: Czasami otwory odpływowe wody zatykają się (zwłaszcza w przypadku > rzeżuchy i lucerny). Należy wtedy nadmiar wody odlać lub przeczyścić > otwory odpływowe. Nie trzymać nasion w wodzie, bo zgniją!
IVIXENA1