SERNIK KLASYCZNY.rtf

(2413 KB) Pobierz

 

 

 

 

          

         Sernik klasyczny

 

 

 

 

 

 

 

  Potrzebujemy:

 

 

1 kg półustego sera

200 g masła

6 jajek

1 ½ szklanki cukru

1 opakowanie budyniu śmietankowego

4 łki kaszy manny

1 łeczka proszku do pieczenia

1 zapach cytrynowy

starta skórka z cytryny

2 opakowania twardych herbatników na spód

trochę masła

bułka tarta do formy

 

 

Sposób przygotowania:

 

 

Myjemy jajka, białka oddzielamy od żółtek.

Masło i cukier ucieramy z żółtkami do białci. Kolejno dodajemy ser, budyń (proszek), kaszę mannę, proszek do pieczenia, wszystko mieszamy do połączenia składników. Do połączonych składników dodajemy ubitą pianę i znowu dokładnie wszystko mieszamy.

 

 

Formę (najlepiej tortownicę), smarujemy masłem i obsypujemy buł tartą. Dół formy wykładamy herbatnikami, wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 150-160 stopni i pieczemy 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto wystudzamy i trzymamy w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc).

 

 

 

Sernik możemy udekorować według naszych własnych upodobań. Do udekorowania sernika tak, jak na zdjęciach potrzebujemy. Rozpuścić w kąpieli wodnej w dwóch naczyniach pół tabliczki gorzkiej czekolady oraz pół tabliczki białej czekolady. Roztopioną czekoladę polewamy cienkim strumieniem z góry. Pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin