NALEWKA Z JERZYN.rtf

(1455 KB) Pobierz

 

 

 

NALEWKA  Z  JERZYN

 

 

 

Składniki

 

 

 

    600 g cukru

    250 ml wody

    750 ml wódki

    450 g jeżyn

 

 

Sposób przygotowania

 

 

 

 

 

    W garnku wymieszać wodę z cukrem i podgrzewać na niedużym ogniu aż cukier się roztopi. Odstawić, aby ostygło do temperatury pokojowej.

    Wlaćdkę do dużej butelki lub słoja (szklanego naczynia), dodać przestudzony syrop cukrowy i jeżyny. Uważ, aby nie zgnieść owoców!

    Przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić na co najmniej 2 tygodnie. Można co kilka dni przemieszać, ale uważając, aby nie zmiaż owoców.

    Po upływie 2 tygodni przecedzić nalewkę przez gazę i przelać do czystych butelek.

    Najlepiej odstawić jeszcze nalewkę na kilka tygodni (co najmniej 2) aby nabrała jeszcze lepszego smaku.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin