Torcik Czereśniowy.doc

(713 KB) Pobierz
Torcik Czereśniowy

Torcik Czereśniowy



 Frużelina® Czereśnie w żelu

Składniki :
Ciasto:
3 jaja
90g mąki
90g cukru
3g proszku do pieczenia

Nadzienie:
600g Frużeliny- Czereśnie w żelu PROSPONA
22g żelatyny
400 ml śmietany 30%
50g cukru pudru
32g cukru wanilinowego
5g kakao

Dekoracja:
Wiśnie drążone do ciast i deserów

Przygotowanie:
Białka ubić, następnie dodać cukier oraz żółtka. Ubitą masę wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 28cm. Piec w temperaturze 200°C przez 25-30 minut. Frużelinę podgrzać, następnie wlać wcześniej rozpuszczoną żelatynę (11g) dobrze wymieszać, ostudzić i wylać na uprzednio upieczony biszkopt. Schłodzić w lodówce. Śmietanę ubić dodać cukier puder, cukier wanilinowy oraz pozostałą część rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny. Gotową masę wylać na zastygniętą Frużelinę, posypać kakao ,płatkami migdałów i udekorować czereśniami z żelu. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarta z frużeliną

 

Spód

Forma na tartę o średnicy ok. 20 cm

100 g miękkiego masła

200 g mąki pszennej (przesianej przez sito)

100 g cukru trzcinowego (można zamienić na biały)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Forma na tartę (jeśli nie masz takiej formy, możesz ją zastąpić zwykłą tortownicą) wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.
Masło, mąkę, cukier, jajko, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wymieszaj w misce. Najlepiej zrób to ręką. Ciasto kruche jest smaczne gdy jest wyrabiane ręcznie i krótko. Owiń folią i schowaj do lodówki na ok 30 minut. Schłodzone ciasto pokrój na plastry i wylep nim formę. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.

Masa serowa
1 żółtko
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
50 g miękkiego masła
200 g sera twarogowego (lubię z Wielunia " Mój ulubiony", ale może być inny)
1 łyżeczka mąki

Żółtko, cukier i cukier waniliowy utrzyj mikserem na kogel-mogel. Dodaj masło-ucieraj. Następnie dodaj ser i mąkę. W osobnej misce ubij białko na sztywno i połącz z masą serową.
Wylej masę na upieczony spód. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i wystudź ciasto w piekarniku

Wierzch
250 g jagodowej frużeliny (może być z innych owoców)
1 łyżeczka masła
garść płatków migdałowych

Na patelni rozpuść masło. Dodaj migdały i podgrzewaj aż zmienią kolor na rumiany.

Na upieczoną tartę wyłóż frużelinę i oprósz migdałami.
Smacznego !

Zgłoś jeśli naruszono regulamin