LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę
Autor: Monika Majewska
Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na choroby układu krążenia, ponieważ wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego. Jeżynówka jest też naturalnym lekiem łagodzącym objawy PMS i menopauzy. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne posiadają nalewki z jeżyn i jak je przygotować. Wypróbuj oryginalne przepisy.
Nalewka z jeżyn na choroby układu krążenia
Nalewka z jeżyn wspomaga pracę układu krążenia i stabilizuje pracę serca. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza dużej zawartości antocyjanów - przeciwutleniaczy, które wzmacniają i odtruwają serce, a także witaminy C (surowe owoce w 100 g zawierają 21 mg tej cennej witaminy), która uszczelnia naczynia włosowate, a co za tym idzie - zwiększa ich elastyczność.
Osobom mającym problemy z krążeniem proponujemy nalewkę z jeżyn z miodem gryczanym. Chorujący na serce cenią miód gryczany ze względu na duże ilości żelaza oraz witamin: C i B1, B2 i PP, które pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia.
PRZEPIS na nalewkę z jeżyn z miodem gryczanym
Włóż kilogram umytych i przebranych jeżyn do dużego słoika. Układaj je warstwami, przesypując każdą z nich cukrem (w sumie należy zużyć 0,5 kg). Całość zalej 1/2 szklanki miodu gryczanego. Następnie dodaj 0,35 l wódki, 0,5 l spirytusu i wymieszaj. Zakręć słoik i odstaw w zaciemnione miejsce na 6 tygodni. Po tym okresie odcedź jego zawartość, zlej do butelek i postaw na pół roku w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Nalewka z jeżyn z wanilią i goździkami - PRZEPIS
Dokładnie umyj i osusz 2 kg dojrzałych jeżyn. Wkładaj je do dużego słoika warstwami, przesypując każdą z nich cukrem (1 kg). Na koniec lekko dociśnij, przykryj słój podwójnie złożoną gazą i przymocuj ją gumką recepturką. Odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej powstały sok do drugiego słoika, dodaj 0,5 l spirytusu oraz pół laski wanilii i 2-3 goździki. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie szczelnie zamknij słoik i odstaw go na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez złożoną gazę lub filtr do kawy. Rozlej ją do butelek, schowaj w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie jeżynówka jest gotowa do spożycia.
PRZEPIS na jeżynówkę z rumem
Włóż do garnka 1 kg dojrzałych, ciemnych jeżyn i 0,5 kg cukru. Całość zalej 0,25 l wody. Zagotuj wieczorem i odstaw na noc do wystygnięcia. Rano znów zagotuj, ciągle mieszając. Następnie odcedź i ponownie zagotuj. Do gorącego roztworu dodaj 0,5 litra rumu. Dobrze wymieszaj i jeszcze raz odcedź. Po wystudzeniu rozlej do butelek. Zamknij je szczelnie i odstaw na 5-6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
kwiatek_1998