Tarta orzechowa z sosem kiwi.pdf

(628 KB) Pobierz
TARTA ORZECHOWA Z SOSEM KIWI
Składniki na 10 porcji:
Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
�½ kostki masła
2 łyżeczki cukru
żółtko
Na masę:
1,5 szklanki posiekanych orzechów
(włoskich, laskowych, nerkowców,
migdałów)
�½ szklanki miodu
�½ szklanki brązowego cukru
2 jajka
1,5 łyżki masła
Na sos:
3 kiwi
cukier waniliowy
Czas przygotowania: ok. 96 minut
Do mąki dodaj masło i cukier, posiekaj. Dodaj żółtko i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć, uformuj kulę,
zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone rozwałkuj na cienki placek. Wylep spód i
brzegi wyłożonej pergaminem formy. Nakłuj widelcem, piecz ok. 15 minut w 210
o
C.
Zrób masę: masło stop, połącz z orzechami, miodem, cukrem i jajkami. Masę wylej na ciasto. Piecz
dalej (180
o
C) ok. 35-45 minut.
Kiwi obierz, a następnie owoce obierz potnij na cząstki. Przełóż do malaksera. Dosyp cukier
waniliowy. Miksuj je kilka sekund na najwyższych obrotach, aż powstanie sos z kawałkami owoców.
Sos podawaj jako dodatek do ciasta.
Rada:
tarta orzechowa z sosem kiwi dobrze będzie smakowała podana z bitą śmietaną.
Porcja: 350 kcal
Przepis z gazety „Świat kobiety”, marzec 2013 r.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin