Makowiec drożdżowy.pdf
(
1659 KB
)
Pobierz
MAKOWIEC DROŻDŻOWY
Składniki na 14 porcji:
Na masę:
30 dag maku
15 dag miodu
10 dag cukru
5 dag migdałów
10 dag namoczonych rodzynek
skórka otarta z pomarańczy
2 jabłka
Do zaparzenia maku:
szklanka wody
szklanka mleka
Na ciasto:
30 dag mąki pszennej
10-12 dag cukru
8 dag roztopionego masła
2 jajka
żółtko
�½ szklanki mleka w temperaturze ok. 35
o
C
1,5 dag drożdży
szczypta soli
Do dekoracji (do wyboru):
biały lukier
kandyzowane wiśnie lub skórka pomarańczowa
posiekane orzechy
Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania
Przygotować masę makową: mak zalać mlekiem i wodą, zagotować. Następnie odstawić na 20 minut,
po czym przecedzić przez sito i osączyć. Ostudzić i trzy razy zmielić. Dodać posiekane migdały,
namoczone i osączone rodzynki, skórkę otartą z pomarańczy, miód, połowę cukru. Jajka i resztę cukru
ubić na puszystą masę, połączyć z masą makową.
Przepis z miesięcznika „Świat kobiety”, grudzień 2013 r.
Na ciasto: mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie i rozrobić w nim drożdże z ciepłym mlekiem.
Powoli dodawać cukier, jedno jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrobić, następnie dodać roztopione
masło. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć czystą
ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, by podrosło i podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, posypując mąką, po czym rozwałkować je na prostokąt o
grubości ok. 0,5 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową. Zawinąć do środka w roladę. Przełożyć na
blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto naciąć w kilku miejscach. Odstawić na chwilę, by jeszcze
popracowało. Posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
Makowiec piec w temperaturze 165-170
o
C przez mniej więcej 45-50 minut. Gotowe ciasto można
udekorować po ostudzeniu np. lukrem z cukru pudru i wody i posypać posiekanymi orzechami lub
skórką pomarańczową.
Do ciasta drożdżowego można dodać odrobinę szafranu, by miało piękny kolor. Oszczędzając czas
można użyć gotowej masy.
Porcja: 390 kcal
Przepis z miesięcznika „Świat kobiety”, grudzień 2013 r.
Plik z chomika:
talen
Inne pliki z tego folderu:
Makowiec drożdżowy.pdf
(1659 KB)
Baba ponczowa.pdf
(1334 KB)
Babki kokosowe.pdf
(559 KB)
Baklawa z masą z sera Manouri.pdf
(627 KB)
Piernik dojrzewający.pdf
(1001 KB)
Inne foldery tego chomika:
Desery
Drób
Mączne
Mięsne
Napoje
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin