Postna kapusta.pdf

(2297 KB) Pobierz
POSTNA KAPUSTA
Składniki na 6 porcji:
1 kg kwaszonej kapusty
8 dag grzybów suszonych (prawdziwków lub
podgrzybków)
2 cebule
10 dag masła
sól
pieprz
ewentualnie majeranek, kminek
Czas przygotowania: 90 minut
Grzyby suszone umyć, zalać je następnie zimną
wodą, odstawić na całą noc. Pokroić kwaszoną
kapustę, włożyć ją do rondla, zalać taką ilością
gorącej wody, aby była przykryta. Zagotować, po
czym zmniejszyć ogień. Gotować ok. 30 minut
bez przykrycia.
Grzyby zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły i razem z wywarem wlać do kapusty.
Gotować, mieszając, aż grzyby oraz kapusta będą miękkie. Odparować nadmiar soku.
Stopić masło na patelni lub w rondelku, zeszklić na nim posiekaną cebulę, wlać następnie wraz z
tłuszczem do kapusty z grzybami. Doprawić do smaku. Wymieszać, po czym dusić na małym ogniu tak
długo, aż smaki dobrze się połączą.
Tak przygotowana kapusta wigilijna znakomicie nadaje się również jako farsz do świątecznych
pierogów. Wystarczy, że nieco drobniej się ją posieka i trochę mocniej doprawi.
Jeśli kapusta kwaszona jest bardzo kwaśna, można dodać do niej trochę podduszonej osobno,
poszatkowanej białej kapusty. Jest ona lekko słodka, więc złagodzi smak potrawy. Można dodać też 2-
3 łyżki powideł śliwkowych.
W kuchni staropolskiej kapustę postną i bigos zakopywano w śniegu nawet 2-3 tygodnie. Już wtedy
wiedziano, że te dania mocno przemrożone i ponownie podduszone, są najlepsze.
Porcja: 350 kcal
Przepis z miesięcznika „Świat kobiety”, grudzień 2013 r.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin