Śledzie w chrzanie rodzynkami i śmietanie.rtf

(1 KB) Pobierz

Śledzie w chrzanie rodzynkami i śmietanie

Składniki
ilość porcji: 6

·         500 g filetów śledziowych (matiasów)

·         150 ml śmietany 18%

·         500 ml mleka

·         50 g tartego chrzanu

·         50 g rodzynek

·         1 ugotowane żółtko

·         sól, cukier i pieprz do smaku

·         sok z 1/2 cytryny

·         1 natka pietruszki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. +1godz. odstawienie Gotowe w: 1godz.15min.

.          Śledzie przez godzinę moczyć w mleku.

.          Osuszyć, skropić sokiem z cytryny.

.          Śmietanę wymieszać z chrzanem, rodzynkami, posiekaną drobno natką pietruszki i przetartym na sicie żółtkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

.          Śledzie ułożyć na talerzu i polać śmietanowym sosem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin