Śledzie w chrzanie rodzynkami i śmietanie
Składniki ilość porcji: 6
· 500 g filetów śledziowych (matiasów)
· 150 ml śmietany 18%
· 500 ml mleka
· 50 g tartego chrzanu
· 50 g rodzynek
· 1 ugotowane żółtko
· sól, cukier i pieprz do smaku
· sok z 1/2 cytryny
· 1 natka pietruszki
Sposób przygotowaniaPrzygotowanie: 15min. › +1godz. odstawienie › Gotowe w: 1godz.15min.
. Śledzie przez godzinę moczyć w mleku.
. Osuszyć, skropić sokiem z cytryny.
. Śmietanę wymieszać z chrzanem, rodzynkami, posiekaną drobno natką pietruszki i przetartym na sicie żółtkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
. Śledzie ułożyć na talerzu i polać śmietanowym sosem.
be.3