Kładzione po małopolsku.pdf

(598 KB) Pobierz
KŁADZIONE PO MAŁOPOLSKU
Składniki na 4 porcje:
1,5-1,8 szklanki mąki pszennej
szklanka mleka
1 duże jajko lub dwa mniejsze
sól
łyżka roztopionego masła
Jako dodatek:
2-3 pomidory
plasterki wędzonego boczku lub kiełbasy
natka lub inne zioła do posypania
wiórki masła
Czas przygotowania: 45 minut
Jajko (lub jajka) rozbij, żółtko roztrzep w
misce z mlekiem i solą, dodaj przesianą
mąkę, wymieszaj na gładko. Białko ubij ze
szczyptą soli i dodaj do masy żółtkowej z mąką. Na koniec dodaj do masy łyżkę roztopionego masła i
wymieszaj.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Dużą łyżkę zanurz we wrzątku, wyjmij, nabierz sporą porcję
ciasta i włóż do wrzątku. Tak samo nabieraj kolejne porcje ciasta i wkładaj je do wody. Postępuj tak
do wyczerpania ciasta. Kluski gotuj kilka minut do wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Możesz
podać samodzielnie lub np. zapiec, z wędliną i pomidorami, posypane wiórkami masła.
Porcja: 370 kcal
Przepis z gazety „Świat kobiety”, czerwiec 2013 r.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin