Cytrynowa na rosole.pdf

(396 KB) Pobierz
CYTRYNOWA NA ROSOLE
Składniki na 4 porcje:
¼ kury
włoszczyzna
20 dag ryżu
2 jajka
3 cytryny
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
sól
biały pieprz
listki mięty
plasterki cytryny do dekoracji
Czas przygotowania: 120 minut
Kurę z przyprawami i obraną włoszczyzną zalej 1,5 l zimnej wody. Ugotuj rosół, przecedź. Dopraw.
Wsyp do niego ryż, ugotuj. Trzymaj na małym ogniu.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli, połącz z żółtkami. Cytryny sparz, wyciśnij sok.
Wlej go powoli do jajek, mieszając. Dopraw pieprzem. Do masy wlej kilka łyżek rosołu. Masę wlej do
garnka, wymieszaj. Nałóż i ubierz.
Porada:
taką zupę można zrobić też z pomarańczy
Porcja: 410 kcal
Przepis z gazety „Świat kobiety”, listopad 2012
Zgłoś jeśli naruszono regulamin