Piernik.rtf

(3 KB) Pobierz

                                          Piernik

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

3 całe jajka

1 przyprawa do piernika

1/2 szklanki zimnego mleka (wody)

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki roztopionego miodu

1 łyżeczka sody

1.5 łyżeczki kakao

              Całe jajka ubić z cukrem dodawać pozostałe składniki

i ubijać na końcu dodać 3 łyżki powideł i dobrze ubić.

              Piec 40 minut. Przekładać masą budyniową i powidłami

w środku i na wierzchu posypać orzechami.

             

 

 

 

Czekoladowy piernik

 

Składniki:

 

    2 jajka

    100 ml oleju

    1 szklanka maślanki

    250 g mąki pszennej

    150 g cukru

    2 łyżki kakao

    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    3 łyżeczki przyprawy korzennej

    100 g gorzkiej czekolady posiekanej

 

Jajka, olej i maślankę zmiksować. Wymieszać suche składniki, dodać do mokrych, zmiksować.

Dodać czekoladę, wymieszać.

Keksówkę o wymiarach 24x11 wysmarować masłem, wylać do niej ciasto.

Piec przez 60 minut w temperaturze 175 stopni.

 

 

 

Ekspresowy piernik na maślance (bez jajek)

 

Składniki:

 

    3 szkl. mąki pszennej

    2 szkl. maślanki

    3/4 szkl. cukru

    1/2 szkl. oleju

    2 łyżki duże dowolnego dżemu

    2 łyżki czubate kakao

    3 łyżeczki przyprawy do piernika

    2 łyżeczki sody

 

 

 

Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po przestudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

 

 

Ciasto z białek

 

3 szkl. mąki pszennej

1 szkl. białe

1 szkl. oleju słonecznikowego

1,5 szkl. cukru   

0,5 szkl. mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki oleju zapachowego

szczypta soli 3 łyżki rodzynek

11:44

WYKONANIE;    Białka ubijamy ze solą i cukrem na sztywna pianę. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dodajemy pianę i delikatnie łączymy z masą mączną. Na końcu dolewamy olejek i dodajemy rodzynki. Piec  ok. 50 min, w temperaturze 1600        Smacznego kochanie                                                                                       

Zgłoś jeśli naruszono regulamin