Piernik
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 całe jajka
1 przyprawa do piernika
1/2 szklanki zimnego mleka (wody)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki roztopionego miodu
1 łyżeczka sody
1.5 łyżeczki kakao
Całe jajka ubić z cukrem dodawać pozostałe składniki
i ubijać na końcu dodać 3 łyżki powideł i dobrze ubić.
Piec 40 minut. Przekładać masą budyniową i powidłami
w środku i na wierzchu posypać orzechami.
Czekoladowy piernik
Składniki:
2 jajka
100 ml oleju
1 szklanka maślanki
250 g mąki pszennej
150 g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej
100 g gorzkiej czekolady posiekanej
Jajka, olej i maślankę zmiksować. Wymieszać suche składniki, dodać do mokrych, zmiksować.
Dodać czekoladę, wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 24x11 wysmarować masłem, wylać do niej ciasto.
Piec przez 60 minut w temperaturze 175 stopni.
Ekspresowy piernik na maślance (bez jajek)
3 szkl. mąki pszennej
2 szkl. maślanki
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
2 łyżki duże dowolnego dżemu
2 łyżki czubate kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po przestudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Ciasto z białek
1 szkl. białe
1 szkl. oleju słonecznikowego
1,5 szkl. cukru
0,5 szkl. mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju zapachowego
szczypta soli 3 łyżki rodzynek
11:44
WYKONANIE; Białka ubijamy ze solą i cukrem na sztywna pianę. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dodajemy pianę i delikatnie łączymy z masą mączną. Na końcu dolewamy olejek i dodajemy rodzynki. Piec ok. 50 min, w temperaturze 1600 Smacznego kochanie
Jutrzenka___