Biała dama
przez Ania |
Składniki
1 paczka biszkoptów
1 paczka herbatników zbożowych
masa serowa
0,5l śmietany 30%
8 łyżek cukru
0,5kg twarogu
1 puszka brzoskwiń
7 łyżeczek żelatyny
0,5 szkl gorącej wody
masa budyniowa
2 budynie śmietankowe
6 łyżek cukru
3 szkl mleka
1 margaryna
posypka
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
15 dag wiórków kokosowych
Sposób przygotowania Krok 1
Blachę wyłożyć biszkoptami. Skropić je syropem z brzoskwiń. Lekko!
Krok 2
Ubić śmietanę z cukrem. Dodać twarożek i miksować. Dodać pokrojone w kawałki brzoskwinie. Na koniec wlać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Szybko przełożyć masę na biszkopty.
Krok 3
Położyć warstwę herbatników. Skropić je syropem z brzoskwiń,
Krok 4
Ugotować 2 budynie z cukrem na 3 szkl mleka. Ostudzić. Dodać margarynę. Wyłożyć masę na herbatniki.
Krok 5
Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła. Dodać łyżkę cukru. Podsmażyć wiórki aż do uzyskania złocistego koloru. Posypać ciasto.
Booguusia