Pytania na sprawdziany - biochemia.docx

(27 KB) Pobierz

SPRAWDZIAN  ĆWICZENIOWY  I

 

AMINOKWASY I BIAŁKA, ENZYMY

1.      Aminokwasy, peptydy i białka:

  • budowa (wzory chemiczne aminokwasów), wiązanie peptydowe, struktury   I- ,  II- ,  III-  i   IV- rzędowe, motywy i domeny funkcjonalne,
  • właściwości chemiczne: właściwości kwasowo-zasadowe, punkt izoelektryczny,
  • techniki rozdziału

 

2.      Funkcje biologiczne aminokwasów, peptydów i białek:

  • podział aminokwasów na egzogenne i endogenne, hydrofobowe i hydrofilowe, pochodne aminokwasów jako neurotransmitery i hormony
  • peptydy biologicznie czynne (glutation, hormony, antybiotyki)
  • białka: strukturalne, enzymatyczne, transportowe,odpornościowe, hormony,  toksyny
  • zależność między budową a funkcją białek na przykładzie białek fibrylarnych: kolagen, keratyna, elastyna, miozyna, oraz białek globularnych: mioglobina i hemoglobina (allosteryczność, efekt Bohra, regulatory allosteryczne, hemoglobiny patologiczne),
  • białka osocza krwi i ich funkcje.

 

3.      Potranslacyjne modyfikacje białek

  • glikacje,
  • fosforylacje,
  • acylacje; 
  • białka złożone

 

4.      Klasyfikacja enzymów – typy reakcji katalizowanych przez poszczególne klasy enzymów.

 

5.      Budowa enzymów – zależność między budową i funkcją:

  • budowa części białkowej, centrum katalityczne,
  • kofaktory oraz witaminy będące ich prekursorami
  • swoistość działania enzymów,
  • aktywność całkowita i specyficzna, jednostki aktywności.

 

6.      Mechanizmy działania enzymów:

  • mechanizmy działania chymotrypsyny i transaminaz,
  • typy katalizy enzymatycznej przy dwóch substratach.

 

7.      Kinetyka reakcji enzymatycznych – model MichaelisaMenten:

  • szybkość reakcji (równanie kinetyczne; wartości Vmax i KM),
  • czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznej,
  • rodzaje inhibicji odwracalnej (konkurencyjna, niekonkurencyjna), stała inhibitorowa (Ki), hamowanie nieodwracalne.

 

8.      Enzymy allosteryczne:

  • kinetyka (wykres zależności V od [S] ),
  • zjawisko kooperatywności, efektory
  • mechanizm działania ( sekwencyjny i jednoprzejściowy).

 

9.      Regulacja metabolizmu poprzez kontrolę aktywności enzymów:

  • regulacja przez sprzężenie zwrotne
  • regulacja kowalencyjna
  • aktywacja proteolityczna na przykładzie proteaz trzustkowych
  • izoenzymy –  przykłady izoenzymów tkankowych i rozwojowych, znaczenie fizjologiczne zjawiska izoenzymii.

 

10. Znaczenie diagnostyczne pomiarów aktywności enzymów  (LDH, fosfatazy kwaśne i zasadowe, transaminazy).

 

 

SPRAWDZIAN  ĆWICZENIOWY  II
UTLENIANIA BIOLOGICZNE

                                  

1.       Błony -  struktura, organizacja i  funkcja

  • składniki lipidowe błon,
  • białka integralne i peryferyjne,
  • przepuszczalność błon biologicznych.

 

2.       Transport  przez błony biologiczne:

  • bierny - kanały jonowe (sodowy, wapniowy, potasowy i kationowy niespecyficzny),
  • bierny wspomagany - (transport anionów kwasowych  i ADP/ATP przez błony mitochondrialne)
  • aktywny -  pompy (sodowo-potasowa, protonowo-potasowa.

 

3.       Transport atomów wodoru przez błonę mitochondrialną:

  • układ wahadłowy („mostek”) glicerolo-3-fosforanowy,
  • układ  wahadłowy („mostek”) szczawiooctanjabłczanasparaginian.

 

4.       Utlenianie biologiczne:

  • enzymy uczestniczące w utlenianiu i redukcji (oksydazy, dehydrogenazy, peroksydazy, i oksygenazy)

 

5.       Łańcuch oddechowy:

  • potencjały oksydacyjno-redukcyjne, przewidywanie kierunku reakcji na podstawie potencjałów red-oks,
  • lokalizacja łańcucha oddechowego,
  • kompleksy łańcucha oddechowego (budowa i funkcja),
  • inhibitory

 

6.       Fosforylacja oksydacyjna:

  • mechanizm sprzężenia utleniań w łańcuchu oddechowym z fosforylacją ADP,
  • błonowa syntaza ATP (budowa, mechanizm dzialania)
  • czynniki rozkojarzające i inhibitory

 

7.       Stres oksydacyjny a potencjał antyoksydacyjny organizmu: 

  • reaktywne formy tlenu, znaczenie biologiczne procesów z ich udziałem,
  • mechanizmy obronne komórek: dysmutaza ponadtlenkowa, katalaza, peroksydazy ( reakcje katalizowane przez te enzymy), drobnocząsteczkowe antyoksydanty
  • rola stresu oksydacyjnego w patogenezie.

 

8.       Procesy utleniań w mikrosomach:

  • lokalizacja i znaczenie procesów,
  • enzymy biorące udział w tych procesach (oksydazy i oksygenzy),
  • rola cytochromu P-450.

 

9.       Cykl Krebsa:

  • reakcje i regulacja cyklu,
  • znaczenie cyklu - powiązania z innymi przemianami ( miejsca powstawania związków wysokoenergetycznych na poziomie substratu i w tlenowej fosforylacji, metabolity glukogenne i  wykorzystywane do syntezy aminokwasów endogennych),
  • kompleks dehydrogenazy a-ketokwasów: enzymy i koenzymy kompleksu, mechanizm tlenowej dekarboksylacji pirogronianu i a-ketoglutaranu.

 

 

Ćwiczenia laboratoryjne:

1. Ilościowe oznaczanie witaminy C.

2. Badanie reakcji katalizowanych przez dehydrogenazę bursztynianową i peroksydazę.

3. Oznaczanie aktywności katalazy.

SPRAWDZIAN  ĆWICZENIOWY  III
PRZEMIANA CUKRÓW

 

1.       Budowa chemiczna, właściwości i funkcje cukrów prostych i złożonych (heteroglikany).

 

2.       Trawienie węglowodanów i zaburzenia procesów trawiennych.

 

3.       Wchłanianie i transport monosacharydów:   

  • typy transportu (aktywny i bierny),
  • zróżnicowanie tkankowe transportu, regulacja hormonalna (rola insuliny),
  • fosforylacja monosacharydów: (znaczenie procesu, enzymy).

 

4.       Przemiana glikogenu:

  • synteza glikogenu (reakcje, enzymy, regulacja),
  • fosforoliza glikogenu (reakcje, enzymy, regulacja),
  • zaburzenia przemiany glikogenu (przyczyny i typy glikogenoz).

 

5.       Metabolizm glukozy:

  • glikoliza (lokalizacja, reakcje, enzymy, regulacja i znaczenie procesu, bilans energetyczny, powiązania z innymi przemianami, przemiany pirogronianu, losy mleczanu),
  • glukoneogeneza (lokalizacja, reakcje, enzymy, regulacja i znaczenie procesu),
  • cykl pentozofosforanowy (lokalizacja, reakcje, enzymy, regulacja i znaczenie procesu),

 

6.       Przemiana innych monosacharydów:

  • przemiana fruktozy – zaburzenia,
  • przemiana galaktozy – zaburzenia.

 

7.       Glikoproteiny i ich funkcje biologiczne:

  • składniki cukrowe, cukry nukleotydowie
  • typy połączeń części cukrowej z białkiem
  • substancje grupowe krwi
  • udział glikoprotein w patogenezie niektórych chorób.

 

8.     Proteoglikany i ich funkcje biologiczne

  • struktura glikozaminoglikanów
  • mukopolisacharydozy i mukolipidozy.

 

9.       Regulacja przemian cukrów:

  • regulacja hormonalna metabolizmu węglowodanów (insulina, glukagon, adrenalina: mechanizm działania i rola),
  • zróżnicowanie tkankowe przemiany cukrowej (wątroba, mózg, mięśnie, adipocyty, erytrocyty),
  • rola wątroby w ogólnoustrojowej gospodarce węglowodanowej,
  • zaburzenia regulacji  gospodarki węglowodanowej.

 

Ćwiczenia laboratoryjne:

1.                  Ilościowe oznaczanie cukrów redukujących metodą Nelsona.

2.                  Wpływ pH na aktywność sacharazy.

3.                  Rozkład glikogenu przez enzymy z mięśni.

 

4

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin