Właściwości fizyczne i skład chemiczny kości.doc

(34 KB) Pobierz
Ř

Ø    Właściwości fizyczne i skład chemiczny kości.

Czynniki wpływające na  rozwój kośćca.        ( 12 )

 

 

Właściwości fizyczne kości.

o       Mają znaczną oporność na złamania – 1 cm3 zgniata się pod naciskiem 1250 – 1700 kg

o       Zależą od

·         Wieku

·         Odżywiania

·         Stanu fizjologicznego

Skład chemiczny kości

Skład chemiczny kości podlega wahaniom w zależności od

§         Wieku

§         Odżywiania

§         Stanu fizjologicznego

Kości świeże

§         około 50 % woda

§         15 % tłuszczu

§         12 % substancji organicznych – osseiny ( włókna kalogenowe)

§         21 % soli mineralnych

kości wymacerowane  ( wygotowane i wysuszone)

§         30 – 40 % składniki organiczne

§         60 – 70 % składniki mineralne

o       ze składników mineralnych

§         fosforan wapnia  –  85%

§         węglan wapnia   –     9%

§         fluorek wapnia   –     0,5%

§       chlorek wapnia    -    0,2 %

§       fosforan magnezu –   1,7%

§         żelazo  -                     0,6%

kości prażone

§         substancja organiczna ulega spaleniu

§         związki mineralne zachowane

§       kość jest kruche

 

Czynniki wpływające na kształt kości

o       Forsowna praca

·         Zwiększa objętość kości , mocniej różnicuje kształt, zaznaczają się różne zagłębienia i wyniosłości

o       Brak pracy

·         Zmniejszanie kości

o       Czynniki dziedziczne

o       Czynności mięśni i więzadeł

o       Warunki odżywiania

 

 

Rozwój  i  wzrost  kości   -  o s t e o g e n e z a

 

Kostnienie odbywa się 2 sposobami:

  1. bezpośrednim
  2. pośrednim

kostnienie bezpośrednie

        kości powstają na podłożu łącznotkankowym

        w ten sposób powstają kości pokrywowe : kości czaszki i trzewioczaszki

kostnienie pośrednie

        kości powstają na podłożu tkanki chrzęstnej, która zostaje zniszczona , a w jej miejsce powstaje tkanka kostna

        tak powstają – kręgi, kości tułowia, podstawy czaszki i kończyn

 

 

prawidłowy przebieg kostnienia zależy od wielu czynników :

Ø      prawidłowe odżywianie

o       niedobór wapnia i fosforanów , witaminy D u młodego zwierzęcia powoduje

spowolnienie lub całkowite zahamowanie wapnienia kości, co objawia się krzywicą – kości rosną , ale są miękkie i krzywe

o       niedobór witaminy C – upośledzone wytwarzanie blaszek kostnych , słabe uwapnienie – porowatość kości – podatność na złamania

o       hormony -  niedostateczna ilość hormonów jąder – zahamowanie kostnienia nasad kości – kości nieproporcjonalnie długie

o       przedwczesne dojrzewanie – zahamowanie wzrostu

o       hormon przytarczycy -  nadmiar wpływa na resorpcję kości , tworzy się dużo osteoklastów

odnowa tkanki kostnej.

Złamaniu kości towarzyszy przerwanie naczyń krwionośnych, dlatego odcinki przylegające do miejsca złamania ulegają obumarciu.

Już po 48 godzinach okostna rozpoczyna wytwarzanie nad miejscem złamania  beleczki kostne  i po 10 dniach  tworzy się pochewka kostna.


Wymagania;

-          Wymienia od czego zależy skład chemiczny i właściwości fizyczne kości

 

o        określa właściwości fizyczne kości

o        wymienia i omawia czynniki wpływające na kształt kości

o        wymienia  i omawia  przynajmniej 2 czynniki wpływające na przebieg kostnienia

§     określa skład chemiczny kości świeżych i macerowanych

§     wyjaśnia pojęcie osteogeneza

§     przedstawia w zarysie jak przebiega odnowa tkanki kostnej

·         wymienia i omawia sposoby kostnienia kości, podaje przykłady

·         wymienia i omawia wpływ wszystkich czynników warunkujących prawidłowość kostnienia kości

Zgłoś jeśli naruszono regulamin