ZAKŁAD MIĘSNY xxxxxxxxxx Sp.J.
xxxxxxxxxxxx
Kolejny numer karty
Nazwa zakładu pracy
AKTUALIZACJA październik 2007
Autor:
Stanowisko pracy: Rozbieracz – wykrawacz (mechaniczna piła do mięsa wieprzowego i wołowego)
Data aktualizacji:
05.11.2007 r.
A. Opis stanowiska pracy: na stanowisku pracy pracownik wykonuje czynności związane z porcjowaniem mięsa wieprzowego i wołowego w czasie rozbioru półtusz. Dostarczane do miejsca cięcia półtusze lub ćwierci przemieszczane są ręcznie lub z wykorzystaniem ręcznych wózków transportowych. Strefy zagrożenia związane są z częścią tnącą piły. Po ułożeniu porcji do cięcia na wsporniku urządzenia podtrzymującego pracownik uruchamia silnik i przecina mięso. Przycięte elementy przekazywane są do dalszego przetwarzania. Sposób bezpiecznego wykonania czynności określono w Instrukcji Bezpieczeństwa i Higieny Pracy dla piły. Pracownik wykonujący czynności cięcia zaopatrzony jest w rękawice robocze, okulary i ochronniki słuchu. Czas wykonywania czynności związany jest z tempem procesu produkcji. Średni czas wykonania czynności w ciągu zmiany roboczej wynosi około 3-4 godz. Codziennie przed rozpoczęciem pracy obsługa dokonuje oględzin zewnętrznych elementów urządzenia, ze szczególnym uwzględnieniem stanu technicznego i pewności mocowania osłon części ruchomych piły. Nie wykonuje się napraw, które w razie potrzeb realizuje serwis specjalistyczny. Pracownik ma możliwość zachowania higieny po zakończeniu pracy. Posiada stosowne badania lekarskie zezwalające na wykonywanie pracy. Stanowisko pracy oświetlone jest światłem dziennym i elektrycznym zgodnym z wymogami PN. Zapewniono udzielenie pierwszej pomocy przedlekarskiej poprzez dostęp do apteczki pierwszej pomocy. Zabezpieczenie przeciwpożarowe jak dla pozostałych stanowisk pracy. Zapewniono możliwość ewakuacji na wypadek pożaru ze stanowiska pracy.
B. Lokalizacja stanowiska pracy: Praca wykonywana jest na zorganizowanym i wyposażonym stanowisku pracy w hali rozbioru zakładu.
C. Faza użytkowania: mechaniczny rozbiór półtusz.
D. Granice obiektu: hala rozbioru,
E. Wykonywane czynności oraz sposób i czas ich wykonywania:
1.
Przygotowanie stanowiska pracy, przegląd codzienny piły – 5 min / 8h
2.
Cięcie mięsa – w zależności od zapotrzebowania (średnio ok. 3 – 4 godz. / 8h)
3.
Porządkowanie stanowiska pracy – 15 min. / 8h
4.
F. Stosowane materiały i środki pracy:
1
Piła rozbiorowa do mięsa EFA 86 nr 1569.
2
Środki ochrony indywidualnej, odzież i obuwie robocze.
3
Wyciąg linowy (ślizgowy) do transportu półtusz wieprzowych i ćwierci wołowych z chłodni do hali rozbioru.
4
Rozbieracz – wykrawacz (1 pracownik zmiana dzienna i 1 pracownik zmiana nocna).
H. Wymagany poziom wykształcenia, doświadczenia i zdolności użytkownika oraz wymagane uprawnienia
Wykształcenie ogólne co najmniej zawodowe lub średnie
Szkolenie wewnętrzne dla pracowników z zasad użycia piły
szkolenie z BHP: instruktaż ogólny i stanowiskowy, szkolenie podstawowe i okresowe,
badania lekarskie wynikające ze stosunku pracy
- kobiety w ciąży, młodociani, osoby niepełnosprawne itp.
nie zatrudnia się takich osób
J. Inne osoby narażone na ryzyko
Pracownicy hali rozbioru
- wypadki i choroby zawodowe
Od ostatniej oceny ryzyka zawodowego wypadków nie odnotowano.
Lp.
Typ zagrożenia
Dokumenty wykorzystane do identyfikacji
Charakterystyka zagrożenia (informacje charakteryzujące zagrożenie – źródło (przyczyna) zagrożenia, możliwe skutki zagrożenia)
Przeciwdziałanie i środki ochronne
Weryfikacja zagrożeń
Uwagi
Lista kontrolna
Dokumentacja techniczna
Dokumentacja pomiaru czynników szkodliwych
Informacje eksperckie
Inne
Uwzględnić
Pominąć
Czynniki niebezpieczne.
Zagrożenia elementami ostrymi i wystającymi
...
zielinskiryszard