Or_Rozbieracz wykrawacz mięsa.doc

(188 KB) Pobierz
RENAULT

ZAKŁAD MIĘSNY xxxxxxxxxx Sp.J.

xxxxxxxxxxxx

Kolejny numer karty

 

     Nazwa zakładu pracy

KARTA ANALIZY RYZYKA ZAWODOWEGO

AKTUALIZACJA październik 2007

Autor:

 

Stanowisko pracy: Rozbieracz – wykrawacz (mechaniczna piła do mięsa wieprzowego i wołowego)

Data aktualizacji:

05.11.2007 r.

 

I.                    INFORMACJE O STANOWISKU PRACY

A. Opis stanowiska pracy: na stanowisku pracy pracownik wykonuje czynności związane z porcjowaniem mięsa wieprzowego i wołowego w czasie rozbioru półtusz. Dostarczane do miejsca cięcia półtusze lub ćwierci przemieszczane są ręcznie lub z wykorzystaniem ręcznych wózków transportowych. Strefy zagrożenia związane są z częścią tnącą piły. Po ułożeniu porcji do cięcia na wsporniku urządzenia podtrzymującego pracownik uruchamia silnik i przecina mięso. Przycięte elementy przekazywane są do dalszego przetwarzania. Sposób bezpiecznego wykonania czynności  określono w Instrukcji Bezpieczeństwa i Higieny Pracy dla piły. Pracownik wykonujący czynności cięcia zaopatrzony jest w rękawice robocze, okulary i ochronniki słuchu. Czas wykonywania czynności związany jest z tempem procesu produkcji. Średni czas wykonania czynności w ciągu zmiany roboczej wynosi około 3-4 godz. Codziennie przed rozpoczęciem pracy obsługa dokonuje oględzin zewnętrznych elementów urządzenia, ze szczególnym uwzględnieniem stanu technicznego i pewności mocowania osłon części ruchomych piły. Nie wykonuje się napraw, które w razie potrzeb realizuje serwis specjalistyczny. Pracownik ma możliwość zachowania higieny po zakończeniu pracy. Posiada stosowne badania lekarskie zezwalające na wykonywanie pracy. Stanowisko pracy oświetlone jest światłem dziennym i elektrycznym zgodnym z wymogami PN. Zapewniono udzielenie pierwszej pomocy przedlekarskiej poprzez dostęp do apteczki pierwszej pomocy. Zabezpieczenie przeciwpożarowe jak dla pozostałych stanowisk pracy. Zapewniono możliwość ewakuacji na wypadek pożaru ze stanowiska pracy.

B. Lokalizacja stanowiska pracy: Praca wykonywana jest na zorganizowanym i wyposażonym stanowisku pracy w hali rozbioru zakładu.

C. Faza użytkowania: mechaniczny rozbiór półtusz.

D. Granice obiektu: hala rozbioru,

E. Wykonywane czynności oraz sposób i czas ich wykonywania:

1.

Przygotowanie stanowiska pracy, przegląd codzienny piły – 5 min / 8h

2.

Cięcie mięsa – w zależności od zapotrzebowania (średnio ok. 3 – 4 godz. / 8h)

3.

Porządkowanie stanowiska pracy – 15 min. / 8h

4.

 

F. Stosowane materiały i środki pracy:

1

Piła rozbiorowa do mięsa EFA 86 nr 1569.

2

Środki ochrony indywidualnej, odzież i obuwie robocze.

3

Wyciąg linowy (ślizgowy) do transportu półtusz wieprzowych i ćwierci wołowych z chłodni do hali rozbioru.

4

 

G. Osoby pracujące na stanowisku

1

Rozbieracz – wykrawacz (1 pracownik zmiana dzienna i 1 pracownik zmiana nocna).

2

 

H. Wymagany poziom wykształcenia, doświadczenia i zdolności użytkownika oraz wymagane uprawnienia

Wykształcenie ogólne co najmniej zawodowe lub średnie

Szkolenie wewnętrzne dla pracowników z zasad użycia piły

szkolenie z BHP: instruktaż ogólny i stanowiskowy, szkolenie podstawowe i okresowe,

badania lekarskie wynikające ze stosunku pracy

I.   Inne wymagania dotyczące osób zatrudnionych na stanowisku

- kobiety w ciąży, młodociani, osoby niepełnosprawne itp.

nie zatrudnia się takich osób

 

J. Inne osoby narażone na ryzyko

1

Pracownicy hali rozbioru

2

 

3

 

K. Niedogodności i niebezpieczne zdarzenia wykryte w czasie dotychczasowej pracy

     - wypadki i choroby zawodowe

1

Od ostatniej oceny ryzyka zawodowego wypadków nie odnotowano.

2

 

3

 


II.  IDENTYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA ZAGROŻEŃ     Rozbieracz wykrawacz – piła do cięcia mięsa                            Nr karty:

Lp.

Typ zagrożenia

Dokumenty wykorzystane do identyfikacji

Charakterystyka zagrożenia (informacje charakteryzujące zagrożenie – źródło (przyczyna) zagrożenia, możliwe skutki zagrożenia)

Przeciwdziałanie i środki ochronne

Weryfikacja zagrożeń

Uwagi

Lista kontrolna

Dokumentacja techniczna

Dokumentacja pomiaru czynników szkodliwych

Informacje eksperckie

Inne

Uwzględnić

Pominąć

Czynniki niebezpieczne.

1.         

Zagrożenia elementami ostrymi i wystającymi

 

 

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin