Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie
• 5-6 płatów śledziowych, wymoczonych przez 2 godziny w wodzie lub w mleku
• 3 duże cebule, pokrojone w pół plastry
• 1/2 szklanki oleju
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki octu winnego
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1/2 łyżeczki białego pieprzu
• świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet winny, miód, biały pieprz i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny, sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku. W słoiku umieszczamy 1/3 śledzi przykrywamy je 1/3 sosu po czym czynność powtarzamy. Wstawiamy do lodówki i próbujemy odczekać przynajmniej 2 dni.
marcin7914