Śledzie w miodzie z pomidorami.odt

(12 KB) Pobierz


Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie
 

                     5-6 płatów śledziowych, wymoczonych przez 2 godziny w wodzie lub w mleku

                     3 duże cebule, pokrojone w pół plastry

                     1/2 szklanki oleju

                     3 łyżki koncentratu pomidorowego

                     2 łyżki octu winnego

                     2 łyżki miodu

                     1 łyżka octu balsamicznego

                     1/2 łyżeczki białego pieprzu

                     świeżo zmielony pieprz i sól do smaku



Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet winny, miód, biały pieprz i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny, sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku. W słoiku umieszczamy 1/3 śledzi przykrywamy je 1/3 sosu po czym czynność powtarzamy. Wstawiamy do lodówki i próbujemy odczekać przynajmniej 2 dni.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin