masło klarowane.txt

(2 KB) Pobierz
Dobrej jakoci, wieże i nie solone masło rozpuć w suchym garnku o grubym dnie, na rednim ogniu. Gdy masło się roztopi i lekko zagotuje, na wierzchu pojawi się piana. Wtedy szybko zredukuj ogień do minimum (nie można go gotować i podgrzewać do zbyt wysokiej temperatury!) i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszajšc. Zbieraj łyżkš to, co wypłynęło na powierzchnię. To sš włanie zanieczyszczenia (tzw. szumowina), których chcemy się pozbyć. Należy uważać, aby masła nie przypalić!

1/2 kg masła gotujemy 15 minut
 1 kg masła gotujemy 30 min

Gotowe masło klarowane powinno być przezroczyste i mieć złoty kolor. Można je przelać przez gazę, aby pozbyć się ciemnych, stałych substancji, które osiadły na dnia garnka. Ja zwykle odstawiam masło na chwilę, a gdy zanieczyszczenia opadanš na dno, po prostu delikatnie przelewam czyste masło do szklanego lub ceramicznego naczynia.

Nie powinno się go przykrywać dopóki nie ochłodzi się do temperatury pokojowej. Odstawione w chłodne miejsce stężeje. Z 1 kg masła otrzymamy ok 0,8kg masła klarowanego.

Gotowe klarowane masło można już kupić w wielu sklepach spożywczych.

Znam dziewczyny, które podczas przygotowywania masła klarowanego piewajš mantry, aby dodatkowo była w nim energia uzdrowienia :). Ja również tak robiłam zanim na wiat przyszła moja córeczka. Teraz brakuje mi na to czasu, ale tęsknię za tym. piewanie i modlenie się podczas przygotowywania potraw jest również częciš naszej polskiej tradycji. Przyznam szczerze, że ja gotujšc zawsze w duchu się modlę. I jestem pewna, że takie potrawy sš nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. To się nazywa prawdziwe czarowanie w kuchni. Spróbujcie!


http://agnieszkamaciag.pl/maslo-klarowane/


............

Jak zrobić 

Krok 1  
 Masło roztapiam na minimalnym ogniu, najlepiej w wysokim naczyniu (można wstawić szklankę z masłem do kuchenki mikrofalowej i roztopić je w krótkim czasie, na minimalnej mocy - najlepiej włšczajšc kuchenkę po kilka razy na 30 sekund). 
Krok 2  
 Za pomocš chochli, dużej łyżki albo kubeczka zbieram z powierzchni czysty, wytopiony tłuszcz o żółtej, przezroczystej barwie i przelewam do słoiczka. Pozostałš na dnie naczynia, ciętš mietankę i wodę można wykorzystać np. do mietanowego sosu lub zupy. 
Krok 3  
 Alternatywnie można przygotować klarowane masło, topišc je powoli na małym ogniu, następnie zwiększajšc go tak, żeby lekko bulgotało, a na powierzchni wytworzyła się piana, którš należy zbierać za pomocš łyżki, cały czas wolno gotujšc masło. Po zebraniu piany można pozostawić masło do gotowania na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny w celu usunięcia (odparowania) resztek wody. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin