MIODOWNIK.txt

(1 KB) Pobierz
MIODOWNIK 

Ciasto: 
500g mški pszennej 
200g marg. 
200g cukru 
2 rednie jajka 
2 łyżki miodu 
2 łyżki mleka 
1 łyżka sody oczyszczonej 

Masa orzechowa: 
300g posiekanych orzechów włoskich 
125g marg. 
1 szkl.i cukru 
5 łyżek miodu 

Masa budyniowa . 
( lepiej zrobić krem z 11 porcji): 

1 opak. budyniu waniliowego bez cukru 
400 ml mleka 
3 łyżki cukru pudru 
250g miękkiego masła 
Ciasto: 
do rondla dodajemy mleko i miód, podgrzewamy do chwili ,aż miód się rozpuci, odstawiamy do ostygnięcia 
mškę mieszamy z sodš, dodajemy posiekanš margarynę, cukier i jajka oraz przestudzonš masę miodowš, całoć zagniatamy na gładkie ciasto ( ręcznie lub mikserem) 
Ciasto dzielimy na 3 częci... 
formę 35x24 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej jednš częć ciasta, którš pieczemy około 15 minut w temp. 180°C, to samo robimy z drugš częciš ciasta 
na 3 częć ciasta wykładamy goršcš masę orzechowš , pieczemy 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, gotowe studzimy
do formy w której pieklimy , wkładamy jednš częć ciasta, na nie wykładamy połowę kremu budyniowego, przykrywamy kolejnš częciš ciasta na którš wykładamy resztę kremu, na samš górę wykładamy trzeciš częć ciasta z masš orzechowš 
gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu ,aż zmięknie około 24 godz. 
Przechowujemy w lodówce. 
Masa orzechowa : 
Margarynę roztapiamy razem z miodem i cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy i smażymy całoć na małym ogniu około 5 minut, gotowš masę wykładamy na surowe ciasto 

Krem budyniowy: 
Budyń gotujemy według przepisu na opak. w 400ml mleka i 3-4 łyżkami cukru pudru, gotowy odstawiamy . 
masło ucieramy na puszystš masę, nast. partiami dodajemy przestudzony budyń, łyżka po łyżce, ucieramy tak długo aż uzyskamy gładki krem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin