MIODOWNIK Ciasto: 500g mški pszennej 200g marg. 200g cukru 2 rednie jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 300g posiekanych orzechów włoskich 125g marg. 1 szkl.i cukru 5 łyżek miodu Masa budyniowa . ( lepiej zrobić krem z 11 porcji): 1 opak. budyniu waniliowego bez cukru 400 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 250g miękkiego masła Ciasto: do rondla dodajemy mleko i miód, podgrzewamy do chwili ,aż miód się rozpuci, odstawiamy do ostygnięcia mškę mieszamy z sodš, dodajemy posiekanš margarynę, cukier i jajka oraz przestudzonš masę miodowš, całoć zagniatamy na gładkie ciasto ( ręcznie lub mikserem) Ciasto dzielimy na 3 częci... formę 35x24 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej jednš częć ciasta, którš pieczemy około 15 minut w temp. 180°C, to samo robimy z drugš częciš ciasta na 3 częć ciasta wykładamy goršcš masę orzechowš , pieczemy 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, gotowe studzimy do formy w której pieklimy , wkładamy jednš częć ciasta, na nie wykładamy połowę kremu budyniowego, przykrywamy kolejnš częciš ciasta na którš wykładamy resztę kremu, na samš górę wykładamy trzeciš częć ciasta z masš orzechowš gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu ,aż zmięknie około 24 godz. Przechowujemy w lodówce. Masa orzechowa : Margarynę roztapiamy razem z miodem i cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy i smażymy całoć na małym ogniu około 5 minut, gotowš masę wykładamy na surowe ciasto Krem budyniowy: Budyń gotujemy według przepisu na opak. w 400ml mleka i 3-4 łyżkami cukru pudru, gotowy odstawiamy . masło ucieramy na puszystš masę, nast. partiami dodajemy przestudzony budyń, łyżka po łyżce, ucieramy tak długo aż uzyskamy gładki krem.
JEDYNA0101