· Pasztet ze śledzi
Składniki
1/2 kg filetów śledziowych,1 szklanka mleka,15 dkg fasoli perłowej,3 cebule,3 łyżki masła lub margaryny,2 jaja,łyżka tartej bułki,łyżeczka majonezu,po 1/4 łyżeczki:mielonego ziela angielskiego, pieprzu oraz soli,mleko.
· Sposób przygotowania
Fasolę namoczyć na noc. Fasolę ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania posolić i odcedzić. Filety namoczyć w mleku na 2-3 godziny, wyjąć i osuszyć. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Fasolę, cebulę i filety przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Utrzeć z jajami i przyprawami na gładką masę. Foremkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i pic ok 40 minut w 180 st. C. Podawać na gorąco lub zimno np. z sezonowymi surówkami, pieczywem razowym.
cichosz