Pasztet ze śledzi.docx

(13 KB) Pobierz

·                      Pasztet ze śledzi

Składniki

1/2 kg filetów śledziowych,
1 szklanka mleka,
15 dkg fasoli perłowej,
3 cebule,
3 łyżki masła lub margaryny,
2 jaja,
łyżka tartej bułki,
łyżeczka majonezu,
po 1/4 łyżeczki:
mielonego ziela angielskiego, pieprzu oraz soli,
mleko.

·                      Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć na noc. Fasolę ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania posolić i odcedzić. Filety namoczyć w mleku na 2-3 godziny, wyjąć i osuszyć. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Fasolę, cebulę i filety przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Utrzeć z jajami i przyprawami na gładką masę. Foremkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i pic ok 40 minut w 180 st. C. Podawać na gorąco lub zimno np. z sezonowymi surówkami, pieczywem razowym.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin