Ciasto Chałwowe.docx

(27 KB) Pobierz

·                      Ciasto Chałwowe

 

Dodane przez: anta19

·               ciasto chałwowe

Składniki

ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru

krem:
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
250 g masła
30 dag chałwy waniliowej
starta czekolada do posypania

·               Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, nadal ubijać a na samym końcu dodać mąkę, proszek i budynie. Ciasto wylać na średniej wielkości blachę i piec 25 minut w 170 stopniach. Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa blaty.

Dwa budynie waniliowe ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremy, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, na to zetrzeć czekoladę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin