Przepisownia - ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM - 2015-11-28.pdf

(93 KB) Pobierz
UWAGA:
Zwiększyliśmy pojemność naczynia miksującego oraz Varomy urządzenia Thermomix ® TM5 w
porównaniu do TM31 w następujący sposób: Naczynie miksujące ma obecnie pojemność 2,2 litra
(poprzednio 2,0 litra), a Varoma - 3,3 litra (poprzednio 3,0 litra). W żadnym przypadku nie należy używać
przepisów, które są przeznaczone do stosowania z TM5, podczas pracy z modelem TM31 (TM31 posiada
certyfikat dopuszczający niższą maksymalną pojemność!)
Dlatego też może to prowadzić do
rozpryskiwania gorących płynów, a tym samym stanowić zagrożenie dla ludzi.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska,
tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać
ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM
TM 5
Hilfsmittel, die
Sie benötigen:
Kopystka
Miarka MT
Total: 50 min
Przygotowanie: 30
min
Baking: 20 min
4
porcja/porcje/porcji
Łatwy
Składniki
ZUPA
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
10 g oliwy z oliwek lub oleju
250 g chudego mięsa mielonego wołowego
2 papryki czerwona i żółta
1000 g wody
1 kostka rosołowa
400 g passaty pomidorowej albo sosu
pomidorowego w kartoniku
1 puszka kukurydzy (ja dałam małą puszkę)
1 puszka fasoli czerwonej
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
(opcjonalnie)
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
0,5 łyżeczki chili mielonego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. 1. do
wkładamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy 5 sek/6 obr.
2. zgarniamy kopystką składniki na dno naczynia. Jeśli rozdrobnienie jest
niewystarczające, czynność powtarzamy.
3. wlewamy do
10g oliwy i dusimy składniki 5 min/1 obr/90 st.
4. dodajemy mięso mielone, lekko rozdrobnione palcami, oregano, mieloną paprykę,
chili i dusimy 5 min/1 obr/90 st.
5. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Można posiekać ją w Thermomixie na
samym początku, wyjąć z naczynia i teraz dodać.
6. wlewamy 1000 g wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy 20 min/90 st/
1,5 obr.
7. po ok. 10 min. gotowania dodajemy passatę pomidorową albo sos pomidorowy
oraz kukurydzę i gotujemy dalej.
Jeśli wydaje nam się, ze zupa jest mało "pomidorowa" możemy dodać 2-3 łyżeczki
przecieru pomidorowego.
8. ok. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy przepłukaną na sitku czerwoną
fasolę.
9. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pieprz trzeba uważać, bo dodaliśmy
już chili
10. nalewamy na talerze, posypujemy startym parmezanem albo cheddarem i ...
ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!
Komentarze & Wskazówki
Oczywiście mozemy dodać mniej chili, jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym
Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w
instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Autor:
martek_sz
Źródło:
przepisownia.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin