wyklad choroby_13.5.2016.pdf

(857 KB) Pobierz
HPV (Human
Papilloma Virus)
-przeciwko wirusowi brodawczaka ludzkiego,
HSV (Herpes
simplex virus
): HSV-1, HSV-2,
VZV (Varicella
zoster virus)-przeciwko
ospie wietrznej i półpaścowi,
MMRV
OPV (Oral
Poliovirus Vaccine)-przeciwko poliomyelitis
(ostre nagminne porażenie
dziecięce),
IPV (Inactivated
Poliovirus Vaccine)-
przeciwko
poliomyelitis
, podskórnie lub
domięśniowo
HAV (Hepatitis
A Virus)-przeciwko
wirusowemu zapaleniu wątroby typu A,
HBV-przeciwko przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B
HCV
HDV
HEV
EBV-Wirus Epsteina-Barr
CMV (Cytomegalowirus)-Wirus cytomegalii
DTPw (Diphtheria,
Pertussis, Tetanus)-
przeciw błonicy, tężcowi i krztuścowi
DTPa - przeciw błonicy, tężcowi i krztuścowi
BCG (Bacillus
Calmette-Guérin)-przeciw
gruźlicy
Hib (Haemophilus
influenzae B.)
przeciwko
Haemophilus influenzae
typu B
BOTULIZM (ZATRUCIE JADEM KIEŁBASIANYM)
Botulizm jest chorobą zakaźną powodowaną przez silną neurotoksynę produkowaną przez bakterie
Clostridium botulinum
w warunkach beztlenowych.
Zarodniki tej bakterii występują w glebie, przewodzie pokarmowym zwierząt (w tym ryb), osadach z dna
morskiego.
Choroba może wystąpić po spożyciu skażonej toksyną żywności, a także w wyniku rozwoju bakterii w
skażonych ranach oraz u małych dzieci, w wyniku kolonizacji jelit, wzrostu bakterii i produkcji toksyn w
świetle jelita.
Botulizm nabyty drogą pokarmową występuje najczęściej.
•Głównym
źródłem zakażenia jest źle konserwowana żywność, zanieczyszczona laseczką jadu
kiełbasianego. W Polsce są to głównie przetwory mięsne i warzywne.
•Do
zatrucia może dojść także po spożyciu niewłaściwie zakonserwowanych (w warunkach domowych)
ryb i owoców morza.
BOTULIZM (ZATRUCIE JADEM KIEŁBASIANYM)
Po okresie inkubacji trwającym 12-36 godzin (nawet do kilku dni) od momentu spożycia skażonej
toksyną żywności, pojawiają się:
trudności w mówieniu,
zaburzenia połykania (objawy porażenia opuszkowego),
zaburzenia widzenia (podwójne widzenie, opadanie powiek),
symetryczne porażenie wiotkie mięśni szkieletowych postępujące od górnych partii mięśni do dołu.
mogą pojawiać się: złe samopoczucie, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (nudności,
wymioty, bóle brzucha, biegunka), zawroty i bóle głowy.
w ciężkich przypadkach może dochodzić do porażenia mięśni oddechowych, co doprowadza do śmierci.
Botulizmem nie można zarazić się od chorego człowieka.
Choroba może mieć bardzo ostry przebieg, chory wymaga intensywnej opieki medycznej i podania
antytoksyny botulinowej.
Nawet w przypadku zastosowania powyższych środków około 5-10% osób zakażonych umiera.
W przypadku braku leczenia śmiertelność sięga 100%. Dlatego tak ważne jest zarówno przestrzeganie
zasad higieny osobistej, jak i przy obróbce żywności - ścisłe przestrzeganie zasad konserwowania
żywności (właściwe oczyszczenie, obróbka termiczna, przechowywanie).
CHOLERA
Cholera jest chorobą zakaźną wywoływaną przez bakterie – przecinkowce cholery (Vibro
cholerae)
serogrupa O1 lub O139.
Bakterie te mogą przetrwać długi czas w wodzie skażonej odchodami ludzkimi.
Poza człowiekiem, który wydala przecinkowce cholery z kałem (zarówno podczas choroby, jak i w czasie
nosicielstwa), nie jest znany inny zwierzęcy rezerwuar zarazków.
Do zakażenia człowieka może dochodzić poprzez spożycie skażonej wody i żywności, w tym m.in.
surowych i niedogotowanych owoców morza.
Po krótkim okresie inkubacji, trwającym od kilkunastu godzin do 5 dni, pojawiają się objawy obejmujące
m.in. wymioty i wodnistą biegunkę bez bólów brzucha i gorączki.
Skurczowe bóle mięśni pojawiają się dopiero w wyniku zaburzeń elektrolitowych, a w miarę pogłębiania
się odwodnienia i dyselektrolitemii pragnienie, suchość w jamie ustnej, chrypka, utrata elastyczności
skóry, zapadnięcie oczu, zaostrzenie rysów twarzy. W ciężkich przypadkach dochodzi do zaburzeń
orientacji, śpiączki i zgonu.
W większości przypadków objawy są łagodne lub nie występują wcale, a zakażone osoby stają się
bezobjawowymi nosicielami.
Przy zastosowaniu właściwego leczenia (antybiotykoterapia i nawodnienie organizmu), na skutek
zakażenia umiera mniej niż 1% osób, u których wystąpiły objawy.
Choroba Creutzfeldta-Jacoba (CJD)
Choroba Creutzfeldta-Jacoba (CJD) jest rzadko występującą, śmiertelną chorobą ośrodkowego układu
nerwowego. Zaliczana jest do tzw. pasażowalnych (zakaźnych) encefalopatii gąbczastych.
Choroba ta występuje najczęściej pomiędzy 50, a 70 rokiem życia. Najczęstszymi objawami choroby są
głównie zaburzenia neurologiczne, w tym zaburzenia snu, zmiany osobowości, osłabienie, drgawki,
utrata wzroku, utrata zdolności używania mowy i pisma lub rozumienia, a także postępująca demencja.
Proces chorobowy kończy się zgonem, który następuje najczęściej w przeciągu 1-2 lat od wystąpienia
objawów. U około 5% choroba przybiera długi, powolny przebieg.
W chwili obecnej nie jest do końca udokumentowana przyczyna choroby. Jednak najbardziej
prawdopodobna jest hipoteza, która zakłada, iż czynnikiem wywołującym chorobę CJD są zakaźne
cząstki białka tzw.
priony,
które powstają na skutek zmiany struktury białka naturalnie występującego w
organizmie człowieka, głównie w komórkach ośrodkowego układu nerwowego. Zmodyfikowane białko
staje się czynnikiem wywołującym proces chorobowy, a także przyspiesza przemianę kolejnych białek
„zdrowych” w białka patologiczne.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin