Zapiekane naleśniki po Bolońsku.odt

(16 KB) Pobierz

Zapiekane naleśniki po bolońsku
Składniki:

                     11 naleśników

Farsz bolognese:

                    750 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

                    3 cebule

                    4 ząbki czosnku

                    2 łyżki oleju

                    2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego)

                    1 łyżeczka soli

                    1/2 łyżeczki pieprzu

                    1/2 łyżeczki ostrej papryki

                    1 łyżeczka słodkiej papryki

                    1 łyżeczka cukru

                    2 łyżeczki ziół (prowansalskie, bazylia, oregano)

                    1 łyżeczka majeranku

                    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

                    100 g startego sera żółtego


Wierzch:

                     2/3 porcji sosu beszameliwego (2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, 1,5 szklanki letniego mleka)

                    100 g startego sera żółtego

WYKONANIE

1. Cebulę obieram i kroję w kostkę, podsmażam na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni lub garnku. Do zeszklonej cebuli dodaję drobno posiekany czosnek. Smażę kilka minut na małym ogniu. Następnie dodaję mielone mięso i smażę aż do zbrązowienia mięsa.
2. Dodaję przecier pomidorowy lub koncentrat. Doprawiam do smaku przyprawami i ziołami. Do ostudzonego farszu dodaję starty ser i wszystko mieszam dokładnie.
3. W międzyczasie smażę naleśniki ze swojego sprawdzonego przepisu.
4. Na każdy naleśnik wykładam dwie łyżki farszu, rozsmarowuję i zwijam w ścisły rulon.

5. Dno naczynia żaroodpornego lub blaszki smaruję olejem (dno i boki formy). Układam ściśle jeden obok drugiegonadziane naleśniki. Na wierzch wykładam , sos beszamelowy, wyrównuję łyżką i posypuję startym serem żółtym.

6. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piekę przez 25 - 30 minut. Podaję na ciepło.

 


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin