Zapiekane naleśniki po bolońskuSkładniki:
• 11 naleśników
Farsz bolognese:
• 750 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
• 3 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki oleju
• 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego)
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżeczki ziół (prowansalskie, bazylia, oregano)
• 1 łyżeczka majeranku
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 100 g startego sera żółtego
Wierzch:
• 2/3 porcji sosu beszameliwego (2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, 1,5 szklanki letniego mleka)
WYKONANIE
1. Cebulę obieram i kroję w kostkę, podsmażam na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni lub garnku. Do zeszklonej cebuli dodaję drobno posiekany czosnek. Smażę kilka minut na małym ogniu. Następnie dodaję mielone mięso i smażę aż do zbrązowienia mięsa.2. Dodaję przecier pomidorowy lub koncentrat. Doprawiam do smaku przyprawami i ziołami. Do ostudzonego farszu dodaję starty ser i wszystko mieszam dokładnie.3. W międzyczasie smażę naleśniki ze swojego sprawdzonego przepisu.4. Na każdy naleśnik wykładam dwie łyżki farszu, rozsmarowuję i zwijam w ścisły rulon.
5. Dno naczynia żaroodpornego lub blaszki smaruję olejem (dno i boki formy). Układam ściśle jeden obok drugiegonadziane naleśniki. Na wierzch wykładam , sos beszamelowy, wyrównuję łyżką i posypuję startym serem żółtym.
6. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piekę przez 25 - 30 minut. Podaję na ciepło.
marcin7914