Bangert E. - Kawa.pdf

(31855 KB) Pobierz
'Efisa6eth 13aYJ_Jerl Chrfrfine
lvf
ahrfe
-~-
Przedmowa
................................................................................................
5
Historia czarnych czaren
.......-..
„.................................................
6
Mały
leksykon kawy
............................................................
„ .........•..•.
32
Wariacje na temat kawy
................................................................
94
Pyszności
z
kawą
i do kawy
...........................................................
11 O
4
Spis
treści
Przedmowa
Nigdy przedtem picie kawy nie
było
tak modne jak teraz. Kawa jest
najbardziej
lubianą używką
i to od
ponad 340 lat. Nowsze badania
wskazują
nawet na jej korzystne dla
zdrowia
działania,
a
zwłaszcza
na jej
rolę
w dostarczaniu naszemu
organizmowi
składników
mineralnych i witamin.
W tej
książce
znajdziecie wiele
interesujących
poczynając
informacji,
od pochodzenia, historii
o jej
zawartości
i produkcji kawy, a
kończąc
na
wiadomościach
i sposobach jej
przyrządzania.
A
czy wiecie,
że
kawa jest przydatna
Zebrałyśmy
ponadto smaczne
w gotowaniu i pieczeniu?
Przekonamy Was o tym!
przepisy oraz
różnorakie
wskazówki
i sposoby, które picie kawy
uczynią
rozkoszą
dla podniebienia.
Proszę
nowe warianty jej
czarne (smoliste)
Życzymy pasjonującej
lektury
i wielu godzin rozkoszowania
się
kawą
wypróbować
przyrządzania:
espresso czy kawa filtrowana
już
same w sobie
są przeżyciem,
a
jeśli
pomyśleć
o kawie
mrożonej,
kawie
i wielu innych sposobach,
Wasze
z
łykiem
likieru lub pokrytej
bitą
śmietaną
Elisaveth Bangert
Christine Mahrle
to ma
się
uczucie
w
gębie.
przysłowiowego
nieba
~
e
Przedmowa
5
Historia czarnych ziaren
Odkrycie
orzeźwiających właściwości
ziaren kawy owiane jest
legendą.
Pewny natomiast
i dobrze znany jest
zwycięski
pochód tego napoju z Afryki, poprzez kraje Orientu do
świata
zachodniego,
trwający
do
dziś.
(/)
Jak odkryto
kawę?
Jedna z
islamskich legend
powiada.
że
to
sam
Allach
dał
ludziom. A
archanioł
Gabriel za jej
pomocą pobudził
do
życia
wiecznie zaspanego
Mohammeda. który
już
po kilku
łykach miał
rozgromić
liczne
zastępy nieprzyjaciół.
a
następnie
bardzo dzielnie
poczynać
sobie
w
haremie.
Nieco mniej
niezwykła.
za to bardziej wiarygodna
jest
opowieść
o pasterzach
kóz w
jednej ze
wschodnioafrykańskich
prowincji.
Którejś
nocy
dwaj pasterze nie mogli
zasnąć. ponieważ
kozy,
zamiast
odpoczywać, głośno beczały.
Pasterzom
pomogli mnisi z pobliskiego klasztoru. którzy
odkryli,
że zwierzęta zjadają rosnące
na krzakach
zielone
i czerwone
owoce. Tak
więc
to
właśnie
mnisi mieli
być
tymi, którzy owoce te najpierw
wysuszyli, zmielili na proszek i zalali
gorącą
wodą.
uzyskując
pobudzającą
„kawę".
Inna legenda
głosi. że odkrywcą
kawy
był młody
derwisz o
imieniu
Omar. Oczerniony i niewinnie
skazany,
został
wraz
z towarzyszami wygnany na
odległą
kamienistą
pustynię. Wygłodniały,
u
kresu
sił sięgnął
po owoce nieznanego sobie krzewu
.
Cudownie ozdrowiawszy,
powrócił
do miasta.
przynosząc
wieści
o magicznych owocach.
Wszyscy
zapragnęli
ich
skosztować.
a Omar
okrył
się
sławą.
Ibn-Sina
(Awicenna).
perski lekarz i filozof z XI stulecia. Od niego
pochodzi
pierwsza
pisemna wzmianka o
środku
leczniczym
z Jemenu
-
„bunchum". 500 lat
później słowem
„bunc"
określano uprawę
kawy i samo jej ziarno.
Stąd
przypuszczenie.
że właściwości
kawy
były
mu
już
znane.
6
Historia czarnych ziaren
Transport
kawy w koloniach
holenderskich,
XVll wiek
!Jl
Skąd
pochodzi nasza
l..[J
„kawa"?
Ojczyzną
krzewu kawowego
było leżące
w
afrykańskiej
Etiopii królestwo „Katta".
Około
800 roku n.e„ przypuszczalnie o wiele
później
od
odkrycia zielonej herbaty i
początków
produkcji
wina,
mieszkańcy
regionu „Katta",
położonego
w górskich obszarach Etiopii, doszli do
przekonania,
że pobudzające działanie
jagód
krzewu kawowego bierze
się
z ich ziaren.
Tłukli
je
więc
i mieszali z
tłuszczem zwierzęcym,
by
wykorzystywać
ich
właściwości
podczas wypraw
wojennych .
Używane
przez nas dzisiaj
słowo
„kawa" nie
pochodzi jednak od nazwy owej dawnej prowincji,
lecz od arabskiego
słowa
„quahwah",
znaczącego
tyle, co „wino, napój
roślinny''.
A
ponieważ
wino
jest przez islam zakazane,
właśnie
kawa
stała się
później
„winem islamu''.
pielgrzymów w Mekce. Dalsze terytoria, na
których
rozprzestrzeniło się
picie kawy to Azja
Mniejsza, Syria i Egipt.
Arabowie otoczyli
produkcję
kawy
tajemnicą
państwową
i utrzymywali monopol na jej
produkcję
do XVll wieku.
Podobno
już około
1000 roku n.e.
słynny
perski
lekarz Awicenna
miał się poznać
na leczniczych
walorach
krzewu kawowego. Jednak jego
uprawą
na terenie dzisiejszego Jemenu Arabowie
zajęli się
dopiero w XI wieku n.e. Ziarna kawy
trafiły
z Afryki
do krajów arabskich za
sprawą
handlarzy
niewolników. Arabowie obsadzali
roślinnością
tarasy nad Morzem Czerwonym i nawadniali je.
Początkowo jednakże tłuczono
na
miazgę
i przerabiano jedynie zielone ziarna.
XIV wieku po raz pierwszy
na
gorących
kamieniach,
czemu
zawdzięczamy
typowy dzisiaj aromatyczny
smak kawy. Eksportowano
do
sąsiednich
regionów przez port Mokka
(skąd
pochodzi nazwa
mocnej,
małej
kawy)
drogą morską. Początkowo
pito
kawę
podczas modlitwy w meczetach.
W XV wieku otwarto
pierwszą kawiarnię
dla
zaczęto palić kawę
Dopiero w
końcu
Najstarszym
środk iem
transportu kawy
był
wi elbłąd.
Karawana
wiezie
wykwi
ntn
ą
„Mocha"
do portu
, XIV wiek
Historia czarnych ziaren
7
Zgłoś jeśli naruszono regulamin