Poradnik domowy - Smaki Bożego Narodzenia 2014.pdf

(205397 KB) Pobierz
WYDANIE SPECJALNE
nr
5 listopa
d
2014
cena
9rS)
zt
(w
tym 8%
VATI
Smakl
Bożep]|a
Dania
na
wigilię
I
uroczysty
obiad,
świąteczneciasta
\o
-.-
-.t:
O-
@-
N-
N-
N-
N-
=
.-
-
oE
:o
:vr
5-
+.E
fu
ffi:
ot24
przepisy
vd
Kurczalr
świąteczny
a
-
*
*
*
-
-
-
-
_
s*gładniki:
j
ltł:rtzalt
Nasz Kurczak
oLeju
Żlł
szkŁanlti
} łyż*eale*
tymianlru
!łyź*eaica
*r**an0
!łyż*calca
b*ryŁ!i
Żł?
łyżeex$gi
*stł"*j
paprylłi
ŻfŁłyżcexki
sł*eliti*j
papryl<i
**L
i
pi*pne
e!*
S*ffi
4
?l.$br"
sł**ku
ry
xE*m:ł:[nk*tr-r
Ą
ąy
Łi
vE
ld
$pms&fu
prxgręm&mwmm$gx
i{ę:r"eraita
posł:ŁiĆ
i pruypraw{Ć pi*pra*m da
trAf
r"r:ise*
snlalłu"
*!'c"},
przyneądziĆ
rfiaryn*tt:
wymi*sx;łĆ
łym6anek,
*}'
#affis, fuaayLię,
papnvk!
*nax
s*k
e
pnł*wy
{ytryny.
flj*{re*ć kilnraatc*
przy4;*t*Warl$ maryrłatĘ
E
$d$te!rŁ'$Ć
d* t*gl*wki
g*dx$nq'
ft*eęrx*Ć
p!*karnłk d*
Ż*s-e,
lruł*ŹyĆ
na łnłR[mł'łl:ł
kł_łl,aun8cx
ć
m
n
i
*"j
w
bry{f*ł'lcc, pi*c p*
okcł*
x5
r"rtirłut a
ł'a'ł
g:e
BąaŹd*"i
$trsny"
al
szyĆ
t*
ł"*tł:
d
c
n4s'(,
r
bł*źyĆ
p
[c
stra
r:l
i ;i *m
ia
k*w
!
piłle
$:q:*
przylcryei*m
ł:ka:łc}
gł:dailły
p*Ł*waj*e
Vijytw*ra#ftynl
pł:d*xas
pł*ex**"łia
5*5*m.
*xmm prapffffig#wffi$B&ffi;
*k*{m
?,5
q*daing
r?r
Nasz
a
.:.
*Ł'
Kurczak
l{asz
a
www.naszkurczak.p[
Kurczak
t
1"Ęsł*
pl
lłz
r
rdriyld
paclf
.*n
6o,:,rl'l
n
*t*''
""",
?rs/r,(
ą0
ćarlrryo
/,r
r
ą
/
tr-i,,-
IpRAlłDlOlłY
lR0a
. hermety(zne
opa
kowa nie
.
systemy
jakościlS0
9001
:
2008,
lF5,
BRC,
QAFP
iilr..,
L,;r
r
:',
'
Od
redakcji
w
jesteśmy dla siebie
lepsi
i
życz|iwsi.
Milkną
rodzinne
spory'
chętnie
spoĘkamy
się
w
gronie
na)bliższy ch
i delektuj
emy
kt
rym
igilia
i
Boże
Narodzenie
to
malrczny
czas,
ą
ry
&
*s..
Ę
rc
ł
ś:ł
Ęr
EF
potrawami,
na
kt
re
niekiedy
czekamy
cały
rok.
)edną z
trady
cjt
wigilij
nych
jest
przyrządzanie
12
dan
nacześĆ
12
apostoł w
lub
12
miesięcyw
roku.
I(ażda
z
potraw
ma
symbo-
Itczne znaczenie.
Zj
e
dzenie
ryby podczas
wieczerzy
wigi-
lijnej
daje
gwarancję
zdrowia
i
dostatku,
a
w
przypadku
karpia
to
r
wnież zwiastun
obfitości
oraz
siły.
Potrawa
z
makiem
ma
nam
zapewnić
w nadchod
ząCym
bogactwo,
roku pomyślność,
także
potomk
w.
I(apusta
będzie
nas
chronić
odzŁego,
gr
zyby
zapewnią szczęście
i
dostatek,
mi
d
-
pomyśl-
ność
i
długie
Życie,
orzechy
-
mądrość'
a
owoce
-
długo-
a
ą.
ą.-
*
:ii*
:st
--:
rvieczność.
w
re
iW
?.
Pamiętajmy, że
podczas
W
spr
bować każdej potrawy,
by
w
nadchodzącym roku
czer zy
wi
gilij nej
tr zeb a
il
.,.:.
,'\#.
nlczega nam nie
zabrakło.
Przygotowując
pr
zepisy
na te
wyjątkowe
święta,
staraliśmy
się
pamiętać
o
symbolice.
::l!,:
W
ffi
więc
ryby
i
grzyby,
kapu-
sta i
mak.
Nie zabraknie
też
słodkości
z
miodu, pachną-
cych
korzeniami
i
orzechami,
pełnych bakalii
i
owoc
w.
Na pierwszy
i
drugi
dzten
świąt
proponujemy wyjątko-
wo
uroczyste menu: pyszne
pieczone
mięsa,
wykwintne
przystawki
i
eleganckie zupy.
strcny
6-29
Przed
pierWSZą
gwiazdką
Karp na
5
sposobow
Zupa
łososiowa
z
suszonymi grzybami,
klasyczna grzybowa, barszcz
czerwony z uszkami
PasztecikiZ
kapustą,
pierogiZ kapustą
i
grzybami,
łazanki
Z grzybami,
ka
pusta
Życzymy Wam dużo saĘs-
fakcj
i z
pr
zyr
ządzania
ełnych
miło-
ści
i
dobrego smaku Świątl
Redakcja
pyszności
or
az
Ęch
p
u
u
L
Poradnika Domowego
zgrzybami
Roladki
zdorsza
porami, filet
z
karpia
z
W
maku, Śledzie
z cebulką
ź
U
Marynowane
f
ilety,
śledzie
z
jabłkiem
i
koperkiem
Pstrąg
z
ziołami
i
migdałami'
terrina z łososia
i
mango,
szczupak
z
farszem
w
galarecie
Galantyna z
ryby, karp
W
galarecie, łosoŚ
z
zurawiną
w
galarecie
Babeczki vol-au-vents
z
sałatką śledziową'terrina
z łososia, kulebiak
z
kapustą,
grzybami
irybą
Dorsz
z
warzywami
w galarecie, galaretka
z paluszkami
krabowymi,
galaretka
zrybą
i
krewetkami,
łosoŚ z WarzywamiW galarecie,
galaretka z
łososiem'
SZparagami
i
kukurydzą
Kutia
z
kresow,
kompot
z suszu, kisiel
zurawinowy
Nasz miniporadnik
strcny
30-57
UROCZYSTY
OBIAD
32-33
Schab na
5
sposobow
34-35
Zupa pomidorowa
Ó
N
irodzynkami
z pomaranczą, krem
z selera,
rosoł
z grzybkiem
BOZE NARODZENIE 2014
poradnik domowy
3
śj
*_ę
:
i
f
bY
W
dania
postne:
z
ptod
w
pola,''sa-
du, ogrodu, lasu
i
wody.
Opr
cz
kiem.
Na
stole
zawsze
czeka
do-
datkowe
nakrycie
dla
wędrowca.
Zgodnie z
polską tradycją przy-
jeszcze inną
moc'
Przenoszą
nas
w czasy
dzieciristwa.
Prezentowane
przez nas
po-
symbolicznego Znaczenia
mają
wśr
d
nich
mogą
się
gotowuje
się
12 potraw. Choć
znaIeźć
trawy
doskonale
wpisują
się
mięsa, większość
rodzin
holdu-
je
dawnym obyczajom
i
serwuje
w ten
klimat. Mają
wyborny smak
i
tradycyj
ny
skład.
\X7iele
z
nich za-
skakuje jednak efektowną formą.
':r
L:: '. 1:
Lr::. :'..
,
v
rtl:
rrs::.:.:
:'
rr
{
t
:l:i:rr.
'r::|;:ź!.::.,
W::'
"w
\
i!.
a
':*i,i- ::!$;a'i.
ąffił--
ł
Zgłoś jeśli naruszono regulamin