szynka pieczona w niskiej temperaturze na kanapki.odt

(16 KB) Pobierz

Szynka pieczona w niskiej temperaturze-na kanapki


Składniki:

szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1-1,2kg

4 łyżki oleju,

4 łyżeczki musztardy

2 łyżeczki octu winnego

1,5 łyżeczki soli

2 łyżeczki suszonego lubczyku,

1,5 łyżeczki pieprzu mielonego

1,5 łyżeczki czosnku granulowanego,

 

Przygotowanie:

Przygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki,Szynkę dokładnie natarłam marynatą z każdej strony,dałam do miski,przykryłam ją pokrywką i do lodówki na 24 godziny, po upływie tego czasu nastawiłam piekarnik na 80°C z włączonym termoobiegiem. Wyjęłam szynkę z lodówki i dokładnie obsmażyłam ją na patelni na odrobinie oleju z każdej strony. Włożyłam do naczynia żaroodpornego i wbiłam termometr(jak go nie macie to nic nie szkodzi) w najgrubszym miejscu  mięsa tak aby końcówka znalazła się w nieco głębiej niż środek szynki ,nie przykrywałam jej  pokrywką.

Piekłam 3 godz ,aż osiągnęła 68 stopni na termometrze jak nie macie termometru to spokojnie pieczcie tyle samo -jeśli szynka ma 1-1,2 kg,jeśli więcej to dodajcie jeszcze 30 min dla pewności. Ostudźcie szyneczkę i do lodówki,najlepiej

kroić ją po kilku godzinach .Smacznego!!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin