Składniki:
szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1-1,2kg
4 łyżki oleju,
4 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki octu winnego
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonego lubczyku,
1,5 łyżeczki pieprzu mielonego
1,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
Przygotowanie:
Przygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki,Szynkę dokładnie natarłam marynatą z każdej strony,dałam do miski,przykryłam ją pokrywką i do lodówki na 24 godziny, po upływie tego czasu nastawiłam piekarnik na 80°C z włączonym termoobiegiem. Wyjęłam szynkę z lodówki i dokładnie obsmażyłam ją na patelni na odrobinie oleju z każdej strony. Włożyłam do naczynia żaroodpornego i wbiłam termometr(jak go nie macie to nic nie szkodzi) w najgrubszym miejscu mięsa tak aby końcówka znalazła się w nieco głębiej niż środek szynki ,nie przykrywałam jej pokrywką.
Piekłam 3 godz ,aż osiągnęła 68 stopni na termometrze jak nie macie termometru to spokojnie pieczcie tyle samo -jeśli szynka ma 1-1,2 kg,jeśli więcej to dodajcie jeszcze 30 min dla pewności. Ostudźcie szyneczkę i do lodówki,najlepiej
kroić ją po kilku godzinach .Smacznego!!
marcin7914