Bryja.pdf

(2 KB) Pobierz
Bryja
Skladniki:
Sliwki suszone 10 dag
Jablka suszone 10 dag
Gruszki suszone 10 dag
Maka pszenna 2 dag
Cynamon 1 plaska lyzeczka
Smietana 1 szklanka
Cukier 10 dag
Sol.
Przepis:
Owoce suszone oplukac i namoczyc w letniej ,przegotowanej wodzie na 12 godzin.Po
uplywie tego czasu ugotowac w tej samej wodzie,w ktorej sie moczyly.Owoce
powinny byc przykryte taka iloscia wody,aby swobodnie sie mogl y w niej
gotowac,lecz powinnobyc jej mniej niz kompotu.W trakcie gotowania lekko posolic i
dodac cukier oraz cynamon do smaku.Do ugotowanych owocow wlac zawiesine z
maki i wody, i ponownie zagotowac.Odstawic z ognia i polaczyc z zahartowana
smietana.Osta tecznie przyprawic do smaku.Podawac na cieplo lub na zimno.Jako
dodatek zastosowac mozna ziemniaki z wody,pieczywo,kluski z bulek lub kluski
ziemniaczane (knedle).Potrawa ta podawana jest czasem na wigilie.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin