Ciasto drożdżowe.doc

(28 KB) Pobierz
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Super przepis na domowe ciasto drożdżowe z rodzynkami. Proste do zrobienia. Zawsze wychodzi.

Składniki:

·          CIASTO

·          5 jaj

·          2 szklanki cukru

·          15 dag drożdży

·          1,5 szklanki mleka

·          1 margaryna "Kasia"

·          1 kg i 1/2 szklanki mąki

·          aromat rumowy lub arakowy

·          bakalie: rodzynki
 

·          KRUSZONKA

·          2 łyżki masła

·          2 łyżki cukru

·         1 łyżka mąki

Przepis na ciasto:

Cukier oraz rozkruszone drożdże wsypać do miski. Następnie dodać jajka, mleko i margarynę pokrojoną w plastry 0,5 cm. Wszystko wymieszać (niezbyt dokładnie) i odstawić na 4 -5 godzin. Po tym czasie wsypać mąkę, dodać aromat rumowy lub arakowy. Ciasto wyrobić ręką w misce. Na koniec dodać bakalie (rodzynki).
 
Ciasto przełożyć do dwóch podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem. Posypać kruszonką lub wyrównać dłonią umoczoną w oliwie. Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 140 stopni C do czasu wyrośnięcia ciasta (ciasto zrówna się z wysokością foremki). Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto zarumieni się zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Czas pieczenia około 1 godziny i 10 minut.

Przepis na kruszonkę:

Masło, cukier i mąkę wymieszać i wyrobić. Następnie rozkruszyć na przygotowane ciasto.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin