Sojki.pdf

(2 KB) Pobierz
Sojki
Skladniki:
Maka pszenna 50 dag
Jaja 2 szt.
Drozdze 4 dag
Margaryna 4 dag
Mleko 1\2 szklanki
Woda 1\2 szklanki
Marchew 80 dag
Sol,cukier
Przepis:
Z mleka,wody,plaskiej lyzeczki cukru i drozdzy oraz maki w niewielkiej ilosci
sporzadzic rozczyn o konzystencji gestej smietany i pozostawic w cieplym miejscu do
wyrosniecia.Make przesiac i ogrzac.Jaja roztrzepac i polaczyc z wyrosnietym
rozczynem,maka i sola do smaku.Wyrobic ciasto,dodajac pod koniec stopiona
margaryne.Pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia.W miedzyczasie marchew
umyc,obrac i zetrzec na tarce jarzynowej.Z wyrosnietego ciasta formowac podluzne
bulki ksztaltem zblizone do oscypka goralskiego jub jagodzianki,nadziewajac je
potarta,lekko osolona marchwia.Piec podobniejak inne ciasta drozdzowe.Sojki mozna
rowniez nadziewac solonymi sledziami.Podawac na zimno lub cieplo w porze
podwieczorku wzglednie na kolacje.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin