Piernik korzenny
Składniki:
80 dag mąki
6 dag masła
20 dag cukru
30 dag miodu
4 jaja
6 dag posiekanych orzechów włoskich łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
2 łyżeczki przyprawy korzennej
skórka otarta z cytryny
łyżka spirytusu
Masło utrzyj na pianę, dodawaj kolejno - ciągle ucierając - cukier, po jednym żółtku, roztopiony miód, posiekane orzechy, a także mąkę z przyprawą korzenną i skórką z cytryny, mleko oraz rozpuszczoną w spirytusie sodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Teraz z białek ubij pianę, dodaj do ciasta i starannie je wyrób. Wyrobione ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, po czym odstaw na kilka godzin. Piecz w ciepłym piekarniku około 1 godzinę.
tatanka.com