Szybkie ciasto jogurtowe z jabłkami.
Autor: Ladylaura
Składniki
1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml )
umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki:
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju roślinnego oraz:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (dowolne ,w oryginale morele ,dałam jabłka pokrojone w talarki)
cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po kolei żółtka i
ubijać mikserem dalej ,stopniowo dodawać cukier ,olej i jogurt . Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na nie pokrojone w kawałki jabłka .Można dodać kruszonkę.
Piec w 175 stopniach około 40 min.Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Booguusia