Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno.
Ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 5 dag drożdży
• 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki wody
• 3 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka oregano
• pół łyżeczki cukru
Farsz:
• ok. 10 średniej wielkości pieczarek
• mała cebula
• pół czerwonej papryki
• 1 pomidor
• 1/3 puszki kukurydzy
• sól i oregano do smaku
• kilka listków świeżej bazylii
• ząbek czosnku
• oliwa do smażenia
Dodatkowo:
• 150 g parmezanu
• oliwa do wysmarowania wierzchu
• oregano do posypania
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać sól, cukier, olej i wodę. Wsypać mąkę i oregano i wyrobić ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę. Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i oregano. Smażyć przez chwilę na małym palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych calzone. Wierzch posmarować oliwą i posypać oregano.
Piec około 10 minut w temperaturze 250°C (w dobrze rozgrzanym piekarniku). Najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu do wypieków.
marcin7914