Calzone włoskie pierożki.odt

(18 KB) Pobierz

Calzone włoskie pierożki

Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno.

Ciasto:

                     3 szklanki mąki pszennej

                     5 dag drożdży

                     1/2 szklanki mleka

                     1/2 szklanki wody

                     3 łyżki oliwy

                     1 łyżeczka soli

                     1 łyżeczka oregano

                     pół łyżeczki cukru

Farsz:

                     ok. 10 średniej wielkości pieczarek

                     mała cebula

                     pół czerwonej papryki

                     1 pomidor

                     1/3 puszki kukurydzy

                     sól i oregano do smaku

                     kilka listków świeżej bazylii

                     ząbek czosnku

                     oliwa do smażenia

Dodatkowo:

                     150 g parmezanu

                     oliwa do wysmarowania wierzchu

                     oregano do posypania

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać sól, cukier, olej i wodę.  Wsypać mąkę i oregano i wyrobić ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę. Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i oregano. Smażyć przez chwilę na małym palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać  „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych calzone. Wierzch posmarować oliwą i posypać oregano.

Piec około 10 minut w temperaturze 250°C (w dobrze rozgrzanym piekarniku). Najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu do wypieków.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin