kluski śląskie -przepis.txt

(1 KB) Pobierz

Kluski lšskie

Składniki:

ugotowane ziemniaki (ok. 1 kg)
mška ziemniaczana
2 - 3 jajka
1 łyżeczka masła
  

 

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (jeszcze ciepłe) przeciskam przez praskę razem z masłem i przekładam do miski. Ziemniaczanš masę uklepuję w naczyniu, aby powierzchnia była równa. Dzielę masę za pomocš noża na 4 równe częci - ćwiartkę masy wyjmuję i w to puste miejsce wsypuję mškę ziemniaczanš w takiej iloci, aby powierzchnia ziemniaków zrównała się z powierzchniš mški. Do miski wkładam uprzednio wyjętš ćwiartkę ziemniaków, wbijam jajka i całoć wyrabiam na jednolite ciasto. 
 Z masy ziemniaczanej odrywam niewielkie kawałki i formuję z nich kulki wielkoci dużego orzecha włoskiego, w rodku każdej kulki robię palcem wgłębienie (dziurkę). Kluski wkładam partiami do osolonej, wrzšcej wody i gotuję ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjmuję za pomocš łyżki cedzakowej dziurkami do dołu, osšczam i wykładam na półmisek. Podaję polane sosem pieczeniowym lub grzybowym (pieczarkowym) z mięsem i surówkš.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin