sosy-70604-20150414133350.pdf

(2332 KB) Pobierz
przepisów
na
26
sosy
Przepisy zebrane przez: goramarcina1
Spis treści:
Sos z sera pleśniowego z marynowanym pieprzem
....................................................................... 2
Szparagi po holendersku
.................................................................................................................... 3
Sos Mephisto
........................................................................................................................................ 4
Fasolka szparagowa w sosie holenderskim
..................................................................................... 5
Sos tatarski
........................................................................................................................................... 7
sos tatarski
........................................................................................................................................... 8
Sos winegret
......................................................................................................................................... 9
Ajvar
..................................................................................................................................................... 10
Chutney mango
.................................................................................................................................. 11
Majonez domowy
............................................................................................................................... 13
Sos do mięsa
....................................................................................................................................... 15
Sos musztardowy na zimno
.............................................................................................................. 16
Sos chrzanowy do mięs z grilla
....................................................................................................... 17
Sos brzoskwiniowy do mięs
............................................................................................................ 18
nasze tzatzyki
..................................................................................................................................... 19
SOS Hollandaise
................................................................................................................................. 20
Sos serowy
.......................................................................................................................................... 21
Piersi kurczaka w sosie serowym.
.................................................................................................. 22
Lekki dip serowo-jogurtowy
............................................................................................................. 24
Tzatziki.
............................................................................................................................................... 25
Sos beszamelowy
............................................................................................................................... 27
Sos chrzanowo-czosnkowy
............................................................................................................... 28
Lemon curd - krem cytrynowy
......................................................................................................... 29
Lemon curd - angielski krem cytrynowy
........................................................................................ 30
Sos feta
............................................................................................................................................... 32
lemon curd
.......................................................................................................................................... 33
Sos z sera pleśniowego z
marynowanym pieprzem
Autor:
BEATA1978
Przepisów:
498
Ocena:
23051
3-4 os.
15 min
łatwe
tanie
Składniki:
cebula (średniej wielkości) 2 szt
ser pleśniowy (ulubiony) 120 g
zielony pieprz marynowany 2- 3
łyżeczki
śmietanka 30% 4 łyżki
Sposób przygotowania:
1
Cebulę pokroić na ósemki, podpiec na suchej patelni, tak aby nabrała ciemnych barw (taka
podpalana cebulka). W rondelku podgrzać śmietankę, pieprz marynowany i ser pleśniowy,
pokrojony na kawałki. Gdy ser się rozpuści i sos będzie miał jednolitą konsystencję, dodać
podpalaną cebulę. Wszystko razem zagotować. Sos idealnie pasuje do duszonej polędwiczki
wieprzowej.
Smacznego :)
Twoje notatki do przepisu:
Sos z sera pleśniowego z marynowanym pieprzem
Strona 2
Szparagi po holendersku
Autor:
albert_heijn
Przepisów:
18
Ocena:
55
3-4 os.
30 min średnie przystępne
Składniki:
Szparagi (ilość zależna od liczebności
gości)
ziemniaki
kiełbasa biała
rukola
4 żółtka
200g masła
3 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
1
Ugotować szparagi w osolonej wodzie. Przygotować sos holenderski (Masło roztopić,
zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Ściągnąć łyżką cedzakową biały nalot z masła. Żółtka,
wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze. (tj. Włożyć garnek z jajkami i resztą składników
do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie
dotykała mniejszego i ubić jajka mikserem). Teraz należy uważać, aby woda w garnku tylko
delikatnie się gotowała. Dalej miksując, dodawać najpierw po łyżeczce, a później po łyżce
roztopionego masła. (Im wolniej dodamy masło, tym lepsza konsystencja sosu). Sos wychodzi
gęsty, o konsystencji majonezu. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.) Ugotowane
szparagi wymieszać z sosem i drobno pokrojoną rukolą. Podawać z ugotowanymi ziemniakami
i usmażona białą kiełbasą.
Twoje notatki do przepisu:
Szparagi po holendersku
Strona 3
Sos Mephisto
Autor:
Futka
Przepisów:
372
Ocena:
6675
3-4 os.
15 min
łatwe
tanie
Składniki:
350 g ketchupu łagodnego
5 papryczek chilli (średniej wielkości)
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki octu jabłkowego
3 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
1
4 papryczki chili pozbawiamy pestek, siekamy i przekładamy do naczynia, dodajemy 2 ząbki
czosnku, miód, ocet jabłkowy oraz ketchup i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i
gładką masę.
1 papryczkę chili kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do powstałego sosu razem z
ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wszystko jeszcze raz
dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Tak powstały sos przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego Wszystkim kochającym bardzo ostre smaki!
Twoje notatki do przepisu:
Sos Mephisto
Strona 4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin