Krokiety z chleba tostowego
Autor: NaTalerzuAgnes
Oryginalna propozycja na ciepłą kolację czy przekąskę. Możemy tym daniem również zaskoczyć naszych gości. Zrobiłam dwa nadzienia – jedno z parówką i żółtym serem a drugie z mozarellą i suszonym pomidorem. Wszystko zależy od naszych smaków :)
Składniki
Chleb tostowy - 12 kromek
Ser żółty - 12 plasterków
Parówki - 3 szt. (każdą przekrawamy na pół)
Mozzarella - 1 kulka
Suszone pomidory - (w oliwie) - 6 szt.
Jajka - 2 szt. - do obtoczenia
Sól, pieprz - do smaku
Zioła prowansalskie - do smaku
Bułka tarta - do obtoczenia
Olej - do smażenia
5-6 os.
30 min
Przygotowanie
Z kromek chleba tostowego odkrawamy boki. Każdą kromkę rozwałkowujemy wałkiem dość cienko. Na 6 kromek układamy po 2 plasterki żółtego sera i pół parówki, a na drugie 6 kromek startą mozzarellę i suszonego pomidora (uważamy by nadzienie nie wychodziło poza kromkę, ponieważ nie zroluje się tak jak trzeba). Każdą kromkę zwijamy w rulon, a następnie owijamy ciasno folią aluminiową i wkładamy na ok. 30 min do lodówki.
Jajka roztrzepujemy dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Nasze krokiety odwijamy z folii i panierujemy - najpierw w jajku, a później w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem. Smacznego!
Twoje notatki do przepisu
Booguusia