Ryba po Grecku.txt

(2 KB) Pobierz
Składniki
1 kg ryby (może być dorsz, mintaj, morszczuk i inna ryba, najlepiej morska)
4 łyżki mški
jajko
1/2 cytryny
2 pory
2 pietruszki
6 marchewek
seler
3 cebule
kilka lici laurowych
56 ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
mały koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
6 łyżek oleju


Przygotowanie
1.Marchewki, seler i pietruszki obrać, starannie wypłukać. Z porów usunšć zewnętrzne licie, a resztę dokładnie wypłukać pod bieżšcš wodš. Cebule obrać. Pory pokroić w kršżki, marchewki, seler i pietruszki pokroić w cieniutkie zapałki lub zetrzeć na tarce. Cebule przekroić na krzyż, następnie pokroić w piórka. Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Jeli jest mrożona, rozmrozić.
2.Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić wszystkie pokrojone warzywa, smażyć je na rednim ogniu kilka minut. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, mieszajšc, smażyć, aż warzywa będš miękkie. Dodać rozpuszczony w kilku łyżkach wody koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać, dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem.
3.Rybę skropić sokiem z połówki cytryny, odstawić na około 20 minut. Następnie obtoczonš w mšce i roztrzepanym jajku rybę smażyć na oleju z obu stron około 15 minut. Po usmażeniu wyjšć jš i ułożyć na półmisku, obłożyć ze wszystkich stron warzywami (wczeniej wyjšć listki laurowe). Można jš podawać na goršco lub zimno, z pieczywem lub ziemniakami.
4.PAMIĘTAJ
5.Do przyrzšdzenia po grecku najbardziej nadajš się ryby morskie. Lepsze sš wieże niż mrożone, ale te drugie także sš warte polecenia. Mrożonš rybę przed przyrzšdzeniem należy rozmrozić.
6.Ryba morska ma kruche, delikatne mięso, które doć łatwo się rozpada podczas gotowania i smażenia. Dlatego przed jej przyrzšdzeniem warto mięso skropić obficie sokiem z cytryny i wstawić nawet na dwie godziny do lodówki. Ryba będzie wówczas jędrna i nie będzie się rozpadać, a poza tym straci przykry zapach.
7.Można też rybę wymoczyć 2 godziny w mleku z dodatkiem pieprzu, po czym jš osuszyć.
8.Ryba nie musi być panierowana w jajku i mšce. Może być obtoczona w samej mšce lub smażona bez panierki.
9.Do przyrzšdzenia po grecku doskonała jest też ryba gotowana przez około 10 minut na parze.
10.Smak warzyw stanie się intensywniejszy, jeli doda się do nich łyżeczkę musztardy sarepskiej i odrobinę cynamonu. Musztardę i cynamon trzeba dodać pod sam koniec duszenia i dokładnie wymieszać.
11.Ryba po grecku jest doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło może stanowić danie obiadowe, na zimno jest wietnš przekšskš. Co ciekawe, następnego dnia po przyrzšdzeniu jest smaczniejsza, gdyż wszystkie smaki dobrze się połšczyły.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin