Paszteciki
1kg Pieczarek
30 dkg sera żółtego
majeranek
1/2 kg boczku wedzonego
Boczek kroimy w kostkę i dobrze wysmażamy (Farsz musi być suchy dlatego po upieczeniu boczku odlewamy cały tłuszcz)pieczarki w kostkę i także smazymy na masełku.Ser żółty scieramy na tarce z oczkami.Posypujemy dobrze majerankiem.Sól i pieprz do smaku .Mieszamy razem składniki farszu.
Ciasto:
-zaczyn-
3dkg drozdży
4 łyżki cukru
4 łyzki mąki
1/4 szklanki mleka
mleko lekko zagrzać -wymieszac składniki i zostawić do wyrośnięcia
do zaczynu dodajemy
0,5 kg maki
troche oleju
sól lub Vegeta
1 białkio
Wyrabiamy ciSTO I ROZWAŁKOWAC . Na placek nakładamy pasek farszu i zawijamy -odkrawamy reszte , dzielimy go na kawałki i sklejamy końce itd.Na koniec rostrzepanym zółtkiem posmarowac i do piekarnika na 180C do zarumienienia J
zuzu182