Nalewki tradycyjne Część 2.pdf

(4053 KB) Pobierz
N A IF W K
NR
212
nowe pomysły
ZASKAKUJĄCE SM AKI.
ORYGINALNE POŁĄCZENIA.
SKŁADNIKI,
K TÓRE D O T Ą D
N I E K O J A R Z Y Ł Y SI Ę N A M
Z TRADYCYJNYM TRUNKIEM.
OTO N A L E W K O W E W A R I A C J E
Z EGZOTYCZNYCH O W O C Ó W ,
ORIENTALNYCH PRZYPRAW,
HERBATY, KAWY, CUKIERKÓW...
Ł A T W O JE Z R O B I Ć ,
S Z Y B K O N A B I E R A J Ą MO C Y .
M O G Ą BYĆ D O D A T K I E M
DO D R I N K Ó W I D E S E R Ó W .
ZAPRASZAMY
DO Z A B A W Y .
STUDIO.
TYLKO DL A DO ROSŁ YCH!
W Y B O R C Z A
Bezpłatny dodatek do „Gazety Wyborczej" z 29-30 września 2007 r. Redaktor prowadzący: Dorota Próchniewicz. Infolinia 0-801-130-000
13
Tekst, przepisy, opracowanie całości; Dorota Próchniewicz. Zdjęcia: Tomasz Schmid/UBRANA
Stylizacja; Monika Banaś/UBRANA STUDIO, Dorota Próchniew icz
4 PAPRYCZKI CHILI | SKORKA OBRANA
Z ĆWIARTKI CYTRYNY I 1 L WÓDKI
Papryczki delikatnie przekrój wzdłuż, usuń pestki. Zalej wódką i odstaw na 2 tygodnie.
Przefiltruj, przelej do butelek. Odstaw na 3-4 miesiące.
Tutti frutti
1 OWOC MANGO I 2 NEKTARYNKI | 3 PLASTERKI ANANASA | KILKA ZIELONYCH WINO­
GRON | KILKA WIŚNI LUB CZEREŚNI (MOGĄ BYĆ Z MROŻONKI) | 2 SZKLANKI CUKRU |
2-3 GWIAZDKI ANYŻU | 1/2 L WYTRAWNEGO BIAŁEGO WINA | 1/2 L WÓDKI
Obierz mango. Z nektarynek (nie musisz ich obierać)
i mango wyjmij pestki. Mango, plasterki ananasa, nekta­
rynki pokrój w kostkę. Dodaj winogrona, wiśnie, gwiazdki
anyżu. Zasyp cukrem, zalej winem i wódką. Odstaw
na 2 miesiące, pamiętając o częstym potrząsaniu
naczyniem, by cukier szybciej się rozpuścił.
Przefiltruj. Przelej do butelek. Odstaw na 2-3 dni.
Jeśli lubisz egzotyczne owoce, możesz zmienić skład
nalewki, dodając np. pokrojoną papaję (obraną,
bez pestek), obrane ze skórki liczi, pokrojoną
karambolę. Możesz też dodawać gruszki,
brzoskwinie.
Na zielonej herbacie
2 ŁYŻKI LISTKÓW ZIELONEJ HERBATY |
1 TWARDE, SOCZYSTE JABŁKO | SKÓRKA
STARTA Z POŁÓWKI CYTRYNY |
1 SZKLANKA WODY |
1 SZKLANKA SOKU Z ZIELONA
WINOGRON (Z KARTONU) |
1/2 L WÓDKI
Herbatę zalej gorącą wodą, zaparzaj pod przykryciem ok. 10 minut. Przecedź, ostudź. Jabłko pokrój na cząstki,
usuwając gniazda nasienne. Zmieszaj herbatę, sok i wódkę. Dodaj jabłko, skórkę cytrynową.
Odstaw na 2-3 tygodnie. Przefiltruj. Nalewka jest gotowa do picia.
Z ciemnych winogron
i ciemnego cukru
1/2 KG SŁODKICH
CIEMNYCH WINOGRON
20 DAG CIEMNO­
BRĄZOWEGO CUKRU
TRZCINOWEGO
(MUSCOVADO LUB
MELISOWY) |
1 L WÓDKI
Winogrona lekko rozgnieć,
zasyp je cukrem.
Pozostaw pod przykryciem
na 24 godziny.
Następnie przełóż do słoja,
zalej alkoholem.
Odstaw na ok. 1-1,5 miesiąca.
Co jakiś czas potrząsaj
naczyniem, by cukier się
rozpuścił. Przefiltruj, najlepiej
dwukrotnie.
Rozlej do butelek.
Odstaw na 2-3 tygodnie.
GAZETA W Y B O R C Z A 29-30 WRZEŚNIA 2007
15
NALEWKI D 0 M 0 W E 1 ROBOTY
Czekoladowa z kawą
5 DAG DOBREJ
MIELONEJ KAWY |
10 DAG CZEKOLADY
W PROSZKU |
1 SZKLANKA CUKRU |
1 LASKA CYNAMONU |
1 CUKIER WANILIOWY |
3/4 L WÓDKI |
1 SZKLANKA WODY
Kawę, czekoladę, cynamon zalej
spirytusem. Odstaw na
2-3 tygodnie. Cukier i cukier
waniliowy rozpuść w gorącej
wodzie, zagotuj, ostudź. Dolej
do alkoholu. Odstaw na kolejne
2-3 tygodnie. Przefiltruj
dwukrotnie (żeby całkiem
pozbyć się fusów).
Rozlej do butelek. Nalewka jest
gotowa do picia.
16
Landrynkowa
30 DAG OWOCOWYCH LUB MIĘTOWYCH
LANDRYNEK | 1 L WÓDKI
Landrynki zalej wódką. Odstaw na 2-3 tygodnie, aż cu­
kierki się rozpuszczą. Przefiltruj, odstaw na 2-3 dni. Je­
śli wolisz, żeby trunek bardziej przypominał likier, do­
daj więcej cukierków.
1 DOJRZAŁY MELON | 4 DOJRZAŁE
BRZOSKWINIE | 30 DAG CUKRU |
SOK Z 1 CYTRYNY | 2 SZKLANKI WODY |
1/2 L SPIRYTUSU
Cukier rozpuść w gorącej wodzie. Melona i brzoskwi­
nie obierz, usuń pestki, pokrój w drobną kostkę. Zalej
wodą z cukrem. Zostaw pod przykryciem na 24 godzi­
ny. Po tym czasie dodaj sok z cytiyny. Zlej płyn przez
gęste sito, połącz ze spirytusem i rozlej do butelek.
(Owoce możesz dodać do ciasta lub ugotować z nich
dżem). Nalewka jest dobra już po 2 tygodniach.
olorowe nalewki z owoców lub cukierków Świdnic
pasują do drinków. Najlepiej mieszać je z sokiem
pomarańczowym, grejpfrutowym lub ananasowym
i, tradycyjnie, dodać plasterki cytryny lub limonki.
K
Na kolorowym
pieprzu
1 ŁYŻKA ZIAREN KOLOROWEGO
PIEPRZU 1 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU |
2
1 SZKLANKA WODY 1
3/4 L WÓDKI
Zagotuj wodę z pieprzem i z cukrem. Ostudź.
Zmieszaj z wódką. Odstaw na 2-3 tygodnie.
Przefiltruj, przelej do butelek. Nalewka jest gotowa do
picia. Kolorowy pieprz można z powodzeniem
zastąpić czarnym.
GAZETA W Y B O R C ZA 29-30 WRZEŚNIA 2007
Zgłoś jeśli naruszono regulamin