· Czas przygotowania: 85 min. |
· kategoria: przystawki
Zawsze proszę o podwójną porcję, a teraz mam swój własny słoiczek szczęścia ;)
4 duże, młode cebule6 łyżek mąki1 łyżeczka soliolej do smażeniaręczniki papierowe do odsączania
Cebulę kroimy w kostkę (raczej grubszą, tak około 0,5 cm), następnie posypujemy połową łyżeczki soli i odstawiamy na godzinę. Następnie posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i rozgrzewamy olej. Przed samym smażeniem dodajemy kolejne trzy łyżki mąki i potrząsamy. Smażymy na rozgrzanym, gorącym tłuszczu, na średnim płomieniu aż cebulka się dobrze upraży i zrobi apetycznie złota. Gotową wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowych ręcznikach. Można trzymać w suchym słoiku do miesiąca.
Wiedzma___