Cebulka prażona.doc

(52 KB) Pobierz
Domowa, prażona cebulka

Domowa, prażona cebulka

·         Czas przygotowania: 85 min. |

·         kategoria: przystawki

Zawsze proszę o podwójną porcję, a teraz mam swój własny słoiczek szczęścia ;)

  Domowa, prażona cebulka

Składniki

4 duże, młode cebule
6 łyżek mąki
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
ręczniki papierowe do odsączania

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę (raczej grubszą, tak około 0,5 cm), następnie posypujemy połową łyżeczki soli i odstawiamy na godzinę. Następnie posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i rozgrzewamy olej. Przed samym smażeniem dodajemy kolejne trzy łyżki mąki i potrząsamy. Smażymy na rozgrzanym, gorącym tłuszczu, na średnim płomieniu aż cebulka się dobrze upraży i zrobi apetycznie złota. Gotową wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowych ręcznikach. Można trzymać w suchym słoiku do miesiąca.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin