Morderczy aspekt kurkuminy.pdf

(38 KB) Pobierz
Morderczy aspekt kurkuminy,tyle że dla komórki
raka
… jak zwiększyć jej biodostępność …
Posted on
15 Luty 2015
by
nikablue1
O co chodzi z tą kurkumą?
Trochę dziwna w smaku jak dla nas zagubionych cudaków, tych na wschód od zachodu i na
zachód od wschodu.
Kurkuma jest ślicznym korzeniem, a jej kolor intensywnie żółty w otoczce z brązowej skóry,
kojarzy się z egotycznymi klimatami południowo-wschodniej Azji i Północnej Afryki. Dla
mieszkańców tamtejszych regionów, kurkuma to uniwersalne zioło, stanowiące podstawowy
składnik mieszanki przypraw curry.
Zaraz zaraz, uciszam głosy
rozsądku, że w takim razie oni nie powinni chorować na raka.
Raz, że rzeczywiście na wiele raków chorują rzadziej, ale jest jeszcze aspekt wchłaniania, do
którego dojdę za chwilę.
W kurkumie siedzą kurkuminoidy
A w szczególności kurkumina, którą uważa się za najbardziej specyficzny związek,
najsilniejszy medycznie składnik kurkumy do zabijania raka.
Kurkumina pomaga w detoksykacji i odmładzaniu wątroby, zmniejsza negatywne skutki
nadmiaru żelaza, działa silnie antyoksydacyjnie, regeneruje komórki mózgu
i poprawia
funkcje poznawcze, zmniejsza prawdopodobieństwo Alzheimera, działa przeciwzapalnie,
zmniejsza ryzyko chorób serca i depresję i zwalcza przedwczesne starzenie.
Ożeż
Czy ona dosłownie zabija raka?
Oto morderczy aspekt kurkuminy:
Ciało ludzkie zawiera około 10-13 bilionów komórek. Wymieniamy ich około 100 do 130
mld każdego dnia. Jest to ściśle regulowany proces samobójstwa komórek zwany apoptozą.
Tymczasem komórki nowotworowe wyłączają gen samobójczy, czyli nie umierają.
Tymczasem kurkumina aktywuje
receptory śmierci komórek rakowych na wiele różnych
sposobów.
Tak naprawdę ciągle nie wiadomo jeszcze do końca jak się to wszystko dzieje. Jednym z
bardziej interesujących sposobów jest aktywacja enzymów, które dosłownie tną białko w
komórkach.
Owszem,
to samo robi chemioterapia, czyli wycina w pień komórki, jednak kurkuma, jak się
okazuje, nie dotyka komórek zdrowych.
Jesz to curry, męczysz się z kurkumą w potrawach, bo takich smaków nie wyssałeś z mlekiem
matki, a tu nic z tego. Faktycznie, bez pewnej
pomocy, nasza zdolność do absorpcji
kurkuminy będzie bardzo niska.
Jak więc zwiększyć biodostępność Kurkuminy?
Jedyny problem z kurkuminą jest taki, że nasza wątroba, w celu uniknięcia pewnego
nadmiaru, zarówno leków, jak i suplementów, hamuje wchłanianie większości kurkuminy w
procesie zwanym glukuronidacją. Co sprawia, że ten związek staje się o wiele mniej
skuteczny niż mógłby być.
Jednak są 3 proste sposoby, aby zwiększyć zdolność organizmu do wchłaniania kurkumy
1. Należy wymieszać kurkumę z czarnym
pieprzem
Piperyna jest alkaloidem odpowiedzialnym za ostrość pieprzu. Związek ten hamuje pewne
funkcje metaboliczne enzymów, które normalnie powodują usuwanie tego, co organizm
(wątroba) uznaje za nadmiar kurkuminy (wpływ pieprzu nie jest tylko ograniczony
do
kurkumy, ale może również zwiększyć wchłanianie innych dodatków).
Gdy dodamy czarny pieprz do kurkumy, absorpcja kurkuminy wzrasta do 2000%, a nawet
więcej, już przy niewielkiej ilości piperyny.
2. Jeść kurkumę w znakomitym towarzystwie dobrych tłuszczów
Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach. Bez tłuszczu, związek nie rozpuszcza się
prawidłowo, a następnie kurkumina gorzej jest wchłaniana z jelit do krwiobiegu, a następnie
do komórek potrzebujących tego związku do unicestwienia.
Spróbuj spożywać kurkumę w towarzystwie awokado, oliwy z oliwek i oleju kokosowego.
Z pewnością może tutaj przyjść Burżuazji z pomocą mój autorski przepis na zajebisty sos
winegret (z programu „Jem i … chudnę”) :
Weź łyżkę stołową oleju kokosowego.
Uwaga, należy kupić organiczny olej kokosowy z pierwszego tłocznia na zimno.
Następnie rozpuść olej w szklance stawiając ją obok czegoś ciepłego, dajmy na to kaloryfera,
czy blisko sagana, w którym niedawno gotowała się woda. Olej rozpuści się i przez pewien
dłuższy czas będzie w formie płynnej.
Z braku oleju kokosowego rozetrzyj pół małego awokado z łyżką bio oliwy z oliwek.
Rozgnieć ząbek organicznego czosnku i włóż do drugiej szklanki, a następnie rozetrzyj go
łyżeczką z:
szczyptą soli himalajskiej,
płaską łyżeczką organicznego oregano, lub innych bio ziół prowansalskich, które wielbisz,
płaską łyżeczką bio kurkumy
szczyptą pieprzu czarnego (piperyna!)
łyżeczką musztardy francuskiej, też z kurkumą.
2 łyżeczkami octu balsamicznego bio, lub gdy nie masz akurat pod grabką, wyciśnij sok z 1/4
cytryny.
(uwaga, w przypadku, gdy użyjesz cytrynę, zamiast słodkiego octu balsamicznego, możesz
sos dosłodzić stewią, albo bio miodziem)
Powstaje z tego melanżu, genialny, surowy, w pełni nasycony nasyconymi kwasami
tłuszczowymi sosik winegret, a przede wszystkim antynowotworowa bomba, którą nie
pogardziłby najbardziej wyrafinowany Toskańczyk, czy Prowansalczyk.
3. No i jeszcze mamy kwercetynę
Jedz kurkumę z kwercetyną, która jest flawonoidem roślinnym, właśnie hamującym
aktywność enzymu, dezaktywującego kurkuminę.
Pokarmy bogate w kwercetynę to:
czerwone wino, czerwone winogrona, cebula, zielona herbata, jabłka, żurawiny, borówki,
czarne śliwki, czerwone liście sałaty, surowe warzywa, kapusta, surowa cykoria i szpinak,
słodka papryka, fasola i surowe brokuły.
Najlepszym źródłem kwercetyny są kapary.
Czyli zrób sobie wielką sałatę, dodaj lollo rosso (czerwona sałata karbowana) i radicchio (ta
podobna do czerwonej kapusty), dodaj szpinak i brokuły, wszystko polej moim winegretem z
kurkumą i piperyną, posyp kaparami (sam z nich możesz wcześniej zrobić pikle) i będzie git.
Gdy siedzisz właśnie na plaży i słyszysz miarowe uderzanie fal morza Śródziemnego, wypij
kielich dobrze schłodzonego czerwonego wina.
Buon Appetito!
Wniosek:
Odkryj synergiczne,
niesamowite relacje wśród zwykłych produktów spożywczych. Owa
świadomość prowadzi do optymalnego zdrowia.
Artykuł napisałam pod wpływem opracowania mojego ulubieńca Michaela
Edwards’aredaktora naczelnego Organic Lifestyle Magazine. Powołuje się Michał na wiele
stron, między innymi na
http://www.pepsieliot.com/morderczy-aspekt-kurkuminy-i-3-proste-sposoby-jak-zwiekszyc-
jej-biodostepnosc/#more-12815
źródło: pepsieliot.com /
Zgłoś jeśli naruszono regulamin