Mindell E. - Żywność jako lekarstwo.pdf
(
6589 KB
)
Pobierz
Żywność
jako
lekarstwo
Earl Mindell jest autorem
bestsellera 1993 roku w Polsce
BIBLII WITAMIN
&
P rzed m o w a
Trzeba było długich lat, wypełnionych trudnymi i kosztow
nymi badaniami naukowymi, aby współczesna medycyna doce
niła znaczenie żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób,
występujących na skalę epidemiczną w drugiej połowie dwu
dziestego stulecia. Zgodnie z licznymi raportami Światowej
Organizacji Zdrowia do chorób tych zalicza się: choroby
sercowo-naczyniowe, nowotwory, otyłość, cukrzycę insulino-
załeżną, próchnicę zębów, osteoporozę oraz alkoholowe uszko
dzenie wątroby i mózgu.
Wymienione choroby są główną przyczyną zgonów oraz in
walidztwa w krajach rozwiniętych. Wiążą się one z nieprawi
dłowymi nawykami żywieniowymi, które stały się jednym
z elementów obecnego stylu życia.
Współczesna medycyna zapobiegawcza kładzie duży nacisk
na konieczność partnerskiego w niej udziału każdego członka
społeczeństwa. Rola nauk medycznych sprowadza się do opra
cowania zasad postępowania profilaktycznego, rola lekarza do
umiejętnego przekazywania tych zasad pacjentom, jednakże
wdrożenie ich do praktyki pozostaje sprawą każdego z nas.
Fachowe opracowania przystosowane do wymogów oświaty
zdrowotnej są wyjątkowo przydatne dla osiągnięcia tego celu.
Książka Earla Mindella Żywność jako lekarstwo może
być wartościowym wkładem w rozwój działań profilaktycz
nych. Publikacja nie jest podręcznikiem akademickim, ale
w sposób bardzo przystępny przybliża Czytelnikowi zagadnie
nia racjonalnego żywienia i żywności. Autor przyjął logiczny
układ prezentowanych zagadnień. Po krótkim wprowadzeniu
5
w epidemiologię chorób na tle nieprawidłowego żywienia
i omówieniu wybranych zagadnień dotyczących fizjologii dzia
łania pokarmu na organizm, poświęca dużo uwagi roli wita
min, składników mineralnych i bioflawonoidów w profilakty
ce chorób. Następnie omawia najważniejsze produkty żywno
ściowe, podkreślając ich znaczenie w zapobieganiu chorobom,
z uwzględnieniem specyfiki płci i wieku. Poświęca również
dużo uwagi zagadnieniom nurtującym opinię publiczną, jak
bezpieczeństwo dodatków do żywności, konserwowanie żyw
ności metodą napromieniowania oraz dietom wegetariańskim.
Wiele cennych i aktualnych informacji, podanych w sposób
usystematyzowany, ułatwia Czytelnikowi podjęcie decyzji co
do wyboru sposobu żywienia.
Earl Mindell koncentruje się na prezentowaniu zagadnień
nowych, nie do końca przez naukę rozstrzygniętych, lecz
mogących mieć ogromne znaczenie dla profilaktyki chorób
cywilizacyjnych. Większość sugestii autora już dzisiaj znajdu
je potwierdzenie w wynikach badań naukowych. Na ich pod
stawie autor wskazuje właściwy kierunek zmian nawyków ży
wieniowych, mając na względzie poprawę zdrowia społeczeń
stwa.
Polecam tę książkę jako bogate źródło informacji o aktual
nych problemach profilaktyki chorób cywilizacyjnych poprzez
zmianę sposobu odżywiania się.
Prof. dr hab. Wiktor B. Szostak
■
Żyw ność - sk uteczn e lekarstw o
Plik z chomika:
Maggia
Inne pliki z tego folderu:
Jan Rogala - Nalewki zdrowotne.pdf
(38646 KB)
Ewa Chodakowska i Tomek Wożniak-Gotuj z nami smacznie,niedrogo i szybko.pdf
(32269 KB)
Dieta i odtruwanie organizmu - Jensen Bernard.pdf
(24102 KB)
Soki i koktajle domowe.pdf
(23637 KB)
200 Treasured Fell-Good Recipes.epub
(23432 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin