Nalewki cz. 2.pdf

(5490 KB) Pobierz
ALfWJ<ł
DOMOW~RO
OTY
Ostra, z chili
4 PAPRYCZKI CHILI
1
SKÓRKA OBRANA
Z ĆWIARTKI CYTRYNY
1
1
L WÓDKI
Papryczki delikatnie przekrój wzdluż, u uń pestki. Zalej wódką i odstaw na 2 tygodnie.
Przefiltruj, przelej do butelek. Odstaw na 3-4 miesiące.
_
Tutti frutti
1 OWOC MANGO
1
2 NEKTARYNKI
I
3
PLASTERKI ANANASA
1
KILKA ZIELONYCH WINO-
GRON
1
KILKA WiŚNI LUB CZEREŚNI (MOGĄ BYĆ Z MROŻONKI)
1
2
SZKLANKI CUKRU
1
2-3
GWIAZDKI ANYŻU
11/2
L WYTRAWNEGO BIAŁEGO WINA
1 1/2
L WÓDKI
Obierz mango. Z nektarynek (nie musisz ich obierać)
i mango wyjmij pestki. Mango, plasterki ananasa, nekta-
rynki pokrój w kostkę. Dodaj winogrona, wiśnie, gwiazdki
anyżu. Zasyp cukrem, zalej winem i wódką. Odstaw
na 2 miesiące, pamiętając o częstym potrząsaniu
naczyniem, by cukier szybciej się rozpuścił.
Przefiltruj, Przelej do butelek. Odstaw na 2-3 dni.
Jeśli lubisz egzotyczne owoce, możesz zmienić sklad
nalewki, dodając np. pokrojoną papaję (obraną,
bez pestek), obrane ze skórki liczi, pokrojoną
karambolę. Możesz też dodawać gruszki,
brzoskwinie.
14
a zielo ej herbacie
2 ŁYŻKI LISTKÓW ZIELONEJ HERBATY
I
1
TWARDE, SOCZYSTE JABŁKO
I
SKÓRKA
STARTA Z POŁÓWKI C
RYNY
I
1
SZKLANKA WODY
I
1
SZKLANKA SOKU Z ZIELON
WINOGRON (Z KARTONU)
I
WÓDKI
Herbatę zalej gorącą wodą, zaparzaj pod przykryciem ok. 10 minut. Przecedź, ostudź. Jabłko pokrój na cząstki,
usuwając gniazda nasienne. Zmieszaj herbatę, sok i wódkę. Dodaj jabłko, skórkę cytrynową.
Odstaw na 2-3 tygodnie. Przefiltruj. Nalewkajest gotowa do picia.
'?
ciemnych
·
ogron
I
ciemnego
cukru:
1/2
KG SŁODKICH
CIEMNYCH WINOGRON
20 DAG CIEMNO-
BRĄZOWEGO CUKRU
TRZCINOWEGO
(MUSCOVADO LUB
MELISOWY)
I
1
L WÓDKI
I
Winogrona lekko rozgnieć,
zasyp je cukrem.
Pozostaw pod przykryciem
na 24 godziny.
Następnie przełóż do słoja,
zalej alkoholem.
Odstaw na ok.1-l,5 miesiąca.
Co jakiś czas potrząsaj
naczyniem, by cukier się
rozpuścił. Przefiltruj, najlepiej
dwukrotnie.
Rozlej do butelek.
Odstaw na 2-3 tygodnie.
GAZETA
WYBORCZA
29-30
WRZEŚNIA
2007
1
o
Czekoladowa z
5 DAG DOBREJ
MIELONEJ KAWY
I
10 DAG CZEKOLADY
W PROSZKU
I
1 SZKLANKA CUKRU
I
1 LASKA CYNAMONU
I
1 CUKIER WANILIOWY
I
3/4
L WÓDKI
I
1
SZKLANKA WODY
Kawę, czekoladę, cynamon zalej
spirytusem. Odstaw na
2-3 tygodnie. Cukier i cukier
waniliowy rozpuść w gorącej
wodzie, zagotuj, ostudź. Dolej
do alkoholu. Odstaw na kolejne
2-3 tygodnie. Przefil truj
dwukrotnie (żeby całkiem
pozbyć się fusów).
Rozlej do butelek. Nalewkajest
gotowa do picia.
16
Landrynkowa
30 DAG OWOCOWYCH LUB MIĘTOWYCH
LANDRYNEK
1
1
L WÓDKI
Landrynki zaJej wódką. Odstaw na 2-3 tygodnie, aż cu-
kierki się rozpuszczą. Przefil truj, odstaw na 2-3 dni. Je-
śli wolisz, żeby trunek bardziej przypominaj likier, do-
daj więcej cukierków.
1 DOJRZAŁY MELON
1
4 DOJRZAŁE
BRZOSKWINIE
1
30 DAG CUKRU
1
SOK Z 1 CYTRYNY
1
2
SZKLANKI WODY
1
1/2
L SPIRYTUSU
K
olorowe nal wki z owoców lub cukierków świetni
p, ują d drinków, Taj pi
j
JUj 7.•
aćje z ki m
I
pomarańczowym, grejpfrutowym lub anaru wym
i, trady :)jnie, dodać pk lerki cytryny lub limonki.
Cukier rozpuść w gorącej wodzie. Melona i brzoskwi-
nie obierz, usuń pestki, pokrój w drobną kostkę. Zalej
wodą z cukrem. Zostaw pod przykryciem na 24 godzi-
ny. Po tym czasie dodaj sok z cytryny. Zlej płyn przez
gęste sito, polącz ze spirytusem i rozlej do butelek.
(Owoce możesz dodać do ciasta lub ugotować z nich
dżem). aJewkajest dobra już po 2 tygodniach.
N.akolorowym
pieprzu
1 ŁYŻKA ZIAREN KOLOROWEGO
PIEPRZU
12
ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU
1 SZKLANKA WODY
13/4
L WÓDKI
1
------1-
Zagotuj wodę z pieprzem i z cukrem. Ostudź.
Zmieszaj z wódką. Odstaw na 2-3 tygodnie.
Przefiltruj, przelej do butelek. NaJewkajest gotowa do
picia. Kolorowy pieprz można z powodzeniem
zastąpić czarnym.
(,AZETA
WYBORCZA
19· W WRZESNIA
2007
NALEWKI DOMOWEJ ROBOTY
Pomarańczowo-goździkowa
1 DUŻA POMARAŃCZA
Z GRUBĄ SKÓRKĄ
I
5
DAG GOŹDZIKÓW
I
1 SZKLANKA WODY
20 DAG CUKRU
I
3/4
L WÓDKI
Pomarańczę przekrój na ćwiartki.
Z każdej zdejmij skórkę, naszpikuj
goździkami. Z miąższu zdejmij
blonki, rozgnieć go. Zagotuj wodę
zc
em i miąższem. Przecedź.
Zmie zaj z alkoholem, zalej skórki.
Od taw na 1miesiąc. Przefiltruj.
Rozlej do butelek. Odstaw na
1 tydzień.
Kardamonowa
15 ZIAREN KARDAMONU
2
SZKLANKI PŁYNNEGO
MIODU
I
1/2
L SPIRYTUSU
1/2
L PRZEGOTOWANEJ
I OSTUDZONEJ WODY
I
I
Zmie zaj wodę z miodem. Ziarna
kardamonu lekko rozgnieć.
Zalej wodą z miodem oraz
pirytusem. Od taw na 2 tygodnie.
Przefiltruj, rozlej do butelek.
Od taw na 4 mie iące.
18
Zgłoś jeśli naruszono regulamin