dieta_wegetariańska_w_przedszkolu.pdf

(91 KB) Pobierz
Dieta wegetariańska
B
ardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej
na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki
ale również lekarzy funkcjonuje nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska
wykluczająca mięso i ryby ale dopuszczająca nabiał w tym również jajka dostarcza
niewystarczające ilości białka.
Opinie te są nieprawdziwe o czym można przeczytać na stronach amerykańskiego
towarzystwa dietetycznego (http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/planning-
meals/meal-planning-for-vegetarians/vegetarians-and-protein.html).
Zdaniem amerykańskich specjalistów białko nie stanowi problemu w dietach
wegetariańskich, ponieważ obecnie spożywamy zbyt duże ilości protein.
Wśród produktów, które dostarczają białka można wymienić:
- fasola i różne jej odmiany
- humus
- groszek, soczewica
- orzechy oraz masła orzechowe
- wyroby z soi: tofu, tempeh
Omega 3:
- siemię lniane
- olej lniany, sojowy, rzepakowy
- orzechy
Wapń (oprócz nabiału)
- jarmuż oraz warzywa zielonolistne
- brokuły
- brukselka
Żelazo:
- fasola
- soczewica
- warzywa zielonoliste
- produkty zbożowe gruboziarniste
- suszone owoce
- buraki
Żelazo powinno być podane z witaminą C dzięki czemu będzie lepiej przyswajalne
przez organizm. W tym celu wystarczy dodać natkę pietruszki, sok pomarańczowy,
sok z cytryny, brokuły.
Wegemaluch.pl
info@wegemaluch.pl
tel. 605614047
Jadłospisy wegetariańskie
Jadłospis 5-dniowy dla dzieci 4-6 lat (m.c. 19 kg)
Dzień 1
Śniadanie: Płatki żytnie (20g) i owsiane (20g) z mlekiem (150ml), dodatkiem
rodzynek (5g), słonecznika(5g) i płatków migdałów(5g). Pomarańcza (120g)
II śniadanie: Chleb żytni razowy (60g)) z margaryną roślinną (5g), serem żółtym
(25g), sałatą (5g), papryką (50g). Średnia marchewka do chrupania (40g).
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (250ml), Risotto z brokułami, cukinią (250g)
z sezamem (10g) i siemieniem lnianym (10g). Sałatka z pomidorów i ogórków(100g).
Podwieczorek: Sałatka owocowa (jabłko -50g, banan -60g, mandarynka -65g) z
jogurtem naturalnym (15g)
Kolacja: Naleśnik (80g) z pastą z bakłażana i papryki (50g). Mus pomidorowy z
bazylią (120g).
Dzień 2
Śniadanie: kasza jaglana (40g) z mlekiem (150ml), migdałami (5g), truskawkami
(15g) i suszonymi jabłkami (40g) z dodatkiem miodu
II śniadanie: bułka owsiana (40g) z margaryną (5g) z plastrem żółtego sera (15g),
sałatą (5g) i czerwoną papryką (40g)
Obiad: zupa ogórkowa (200ml), gołąbek z kapusty pekińskiej z ryżem, soczewicą z
dodatkiem natki pietruszki (130g), mus pomidorowy (120g), surówka z cykorii i jabłek
(100g)
Podwieczorek: budyń bananowy (mleko 150ml, banan 120g) z mielonym siemieniem
lnianym (10g), kakao (5g) i cynamonem
Kolacja: chleb żytni (60g) z masłem orzechowym z awokado, orzeszków
arachidowych i migdałów (50g), brzoskwinia (35g)
Dzień 3
Śniadanie: jajecznica (50g) z pomidorem (80g) i otrębami (5g), chleb razowy (60g) z
ogórkiem (50g)
II śniadanie: jogurt naturalny (150g), mandarynka (65g)
Obiad: zupa jarzynowa (200ml), kasza pęczak (40g) z kotletami z serka tofu (70g) i
brokułów (100g) obtoczonych w bułce tartej (10g) i płatkach owsianych (10g) z
dodatkiem pestek słonecznika (5g) i siemienia lnianego (10g), surówka z marchwi i
jabłek (100g)
Wegemaluch.pl
info@wegemaluch.pl
tel. 605614047
Podwieczorek: kisiel (200ml) z mrożonymi owocami (30g),
wafel ryżowy (20g), dodatek jogurtu naturalnego do
dekoracji (10g)
Kolacja: domowy cheeseburger (bułka owsiana (40g), ser
żółty(15g), pomidor (40g), ogórek kwaszony (30g), sałata (5g), keczup (5ml))
Dzień 4
Śniadanie: chleb razowy (35g) z pastą ze słonecznika (25g), pomidor (50g), papryka
(70g)
II śniadanie: jogurt truskawkowy (150ml), winogrona (70g)
Obiad: krupnik z ryżem (200ml), kopytka (100g) zapieczone z serem żółtym (15g) z
ragout warzywnym (150g), surówka z kapusty pekińskiej (100g)
Podwieczorek: razowe racuchy z bananami (200g), mus malinowy (30g) z płatkami
owsianymi (10g)
Kolacja: Naleśnik (80g) z serem twarogowym (20g) z orzechami (20g), siemieniem
lnianym (10g) i wiórkami kokosowymi (5g)
Dzień 5
Śniadanie: bułka owsiana (50g) z mozzarella (45g), pomidorami (80g) i ziołami
skropione oliwą z oliwek (10ml)
II śniadanie: koktajl owocowo-warzywny (świeży szpinak -30g, banan -60g,
pomarańcza -120g, sok jabłkowy -100ml),
Obiad: zupa kalafiorowa (200ml), ziemniaki pieczone (80g), pieczone kotlety z
soczewicy, surówka z selera, jabłka i marchwi (100g)
Podwieczorek: jabłka pieczone (80g) z orzechami (20g), siemieniem lnianym (10g) i
jogurt naturalny do dekoracji (10g)
Kolacja: grzanki-chleb pełnoziarnisty (25g) z tofu (40g) z musem pomidorowym
(80g), z natką pietruszki
Table Wartości odżywczych załącznik 1
Wegemaluch.pl
info@wegemaluch.pl
tel. 605614047
Jadłospis 5-dniowy dla dzieci 7-9 lat (m.c. 27 kg)
Dzień 1
Śniadanie: Płatki żytnie (20g) i owsiane (20g) z mlekiem (150ml), dodatkiem
rodzynek (5g), słonecznika (5g) i płatków migdałów (5g). Pomarańcza (120g)
II śniadanie: Chleb żytni razowy (60g) z margaryną roślinną (5g), serem żółtym
(25g), sałatą (5g), papryką (50g). Średnia marchewka do chrupania (40g).
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (250ml), Risotto z brokułami, cukinią (250g)
z sezamem (10g) i siemieniem lnianym (10g). Sałatka z pomidorów i ogórków (100g).
Podwieczorek: Sałatka owocowa (jabłko -50g, banan -60g, mandarynka -65) z
jogurtem naturalnym (15g)
Kolacja: Naleśnik (160g) z pastą z bakłażana i papryki (50g). Mus pomidorowy z
bazylią (120g). Napój ryżowy (200ml) z mielonymi migdałami (10g).
Dzień 2
Śniadanie: kasza jaglana (40g) z mlekiem (150ml), migdałami (5g), truskawkami
(15g) i suszonymi jabłkami (40g) z dodatkiem miodu (5g)
II śniadanie: bułka owsiana (40g) z margaryną (5g) z plastrem żółtego sera (15g),
sałatą (5g) i czerwoną papryką (40g), kiwi (75g)
Obiad: zupa ogórkowa (200ml), gołąbek z kapusty pekińskiej z ryżem, soczewicą z
dodatkiem natki pietruszki (250g), mus pomidorowy (120g), surówka z cykorii i jabłek
(100g)
Podwieczorek: budyń bananowy (mleko 150ml, banan 120g) z mielonym siemieniem
lnianym (10g), kakao (5g) i cynamonem
Kolacja: chleb żytni (60g) z masłem orzechowym z awokado, orzeszków
arachidowych i migdałów (50g), brzoskwinia (35g)
Dzień 3
Śniadanie: jajecznica (100g) z pomidorem (80g) i otrębami (5g), 1,5 kromki chleba
razowego (60g) z ogórkiem (50g)
II śniadanie: jogurt naturalny (150g), mandarynka (65g), musli z suszonymi owocami
(40g)
Obiad: zupa jarzynowa (200ml), kasza pęczak (60g) z kotletami z serka tofu (70g) i
brokułów (100g) obtoczonych w bułce tartej(10g) i płatkach owsianych (10g) z
dodatkiem pestek słonecznika (5g) i siemienia lnianego (10g), surówka z marchwi i
jabłek (100g)
Podwieczorek: kisiel (200ml) z mrożonymi owocami (30g), wafel ryżowy (20g),
dodatek jogurtu naturalnego do dekoracji (10g)
Wegemaluch.pl
info@wegemaluch.pl
tel. 605614047
Kolacja: domowy cheeseburger (bułka owsiana (40g), ser
żółty (15g), pomidor (40g), ogórek kwaszony (30g), sałata
(5g), keczup(5ml))
Dzień 4
Śniadanie: chleb razowy (70g) z pastą ze słonecznika (25g), pomidor (50g), papryka
(70g), napój ryżowy (200ml)
II śniadanie: jogurt truskawkowy (120g), winogrona (70g), wafel ryżowy (20g)
Obiad: krupnik z ryżem (200ml), kopytka zapieczone (150g) z serem żółtym (15g) z
ragout warzywnym (150g), surówka z kapusty pekińskiej (100g)
Podwieczorek: razowe racuchy z bananami (200g), mus malinowy (30g) z płatkami
owsianymi (10g), deser sojowy (100g)
Kolacja: Naleśnik (120g) z serem twarogowym (40g) z orzechami (10g), siemieniem
lnianym (10g) i wiórkami kokosowymi (5g)
Dzień 5
Śniadanie: bułka owsiana (50g) z mozzarella (45g), pomidorami (80g) i ziołami
skropione oliwą z oliwek (10ml)
II śniadanie: koktajl owocowo-warzywny (świeży szpinak -30g, banan -60g,
pomarańcza -120g, sok jabłkowy -100ml)
Obiad: zupa kalafiorowa (200ml), ziemniaki pieczone (160g), pieczone kotlety z
soczewicy (150g), surówka z selera, jabłka i marchwi (100g)
Podwieczorek: jabłka pieczone (80g) z orzechami (20g), siemieniem lnianym (10g) i
jogurt naturalny do dekoracji, napój ryżowy (200ml)
Kolacja: grzanki z chleba pełnoziarnistego (50g) z margaryną (10g) z tofu (40g) z
musem pomidorowym (150g), z natką pietruszki (6g)
Tabela wartości odżywczych załącznik 2
* Normy Żywienia Człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych pod
redakcją prof. M. Jarosza, 2008, nowelizacja 2012r.
Wegemaluch.pl
info@wegemaluch.pl
tel. 605614047
Zgłoś jeśli naruszono regulamin